Europese Spelen geopend met bombastische show (en Lady Gaga)

GETTY
Met een bombastische show van twee uur zijn de eerste Europese Spelen in Bakoe vandaag geopend. President Ilham Aliyev van Azerbeidzjan verklaarde de eerste editie van het nieuwe sportevenement rond 19.45 uur Belgische tijd voor geopend.

Het indrukwekkende bouwwerk zat vol met ruim 68.000 toeschouwers, die verspreid waren over vijf ringen. De openingsceremonie werd bijgewoond door onder anderen president Aliyev van Azerbeidzjan, diens Russische collega Vladimir Poetin, voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en preses Patrick Hickey van het organiserende Europees Olympisch Comité (EOC). Zij zagen een indrukwekkende show waaraan meer dan 2.000 figuranten meewerkten.

Lionel Cox
Hoogtepunt van de ceremonie was, zoals ook gebruikelijk bij de Olympische Spelen, de entree in het stadion van de atleten uit de 50 deelnemende landen. Voor België was dat sportschutter Lionel Cox. Hij ging zo'n dertig atleten voor. De Belgische delegatie, gekleed in zwarte broek en rode vest met gele afboording, werd door de Azeri's met applaus onthaald. Buurland Armenië, dat al een kwarteeuw in conflict is met Azerbeidzjan, moest het met boegeroep stellen. De vrienden van Turkije werden, na de eigen delegatie, het luidst toegejuicht. Net als op de Olympische Spelen mocht Griekenland het eerst het stadion betreden. België kwam als zevende aan de beurt.

Lady Gaga
Lady Gaga zorgde voor het verrassingsmoment van de avond. De winnares van zes prestigieuze Grammy's vertolkte op een met bloemen versierde piano het nummer 'Imagine' van John Lennon. Daarna werd de olympische vlag gehesen, naast het blauw, rood en groen van de Azerbeidzjaanse vlag die al bij het begin van de ceremonie in de top was gehesen. Aliyev mocht de Europese Spelen officieel openen, waarna overal in Bakoe vuurwerk de lucht in ging.

"Het was een hele mooie opening", reageerde de Belgische delegatieleider Rudy Lahor. "De show zat vol verrassingen. Het was sensationeel, maar er was ook heel wat plaats voor emotie. Ze hebben ons een paar opmerkelijke aspecten van hun cultuur laten zien. Het was voor de atleten een hele ervaring. Als het sportieve hier van hetzelfde niveau is, zit het goed."

"Het was echt ongelofelijk", verklaarde volleybalspeler François Lecat. "Hier had ik me niet aan verwacht. Het was magisch. De naam 'België' horen en dan onder luid applaus het stadion in mogen stappen gaf toch wel de grootste sensatie. Hiervoor is het dat je aan topsport doet." .

De olierijke Azeri's hebben kosten noch moeite gespaard voor het zestiendaagse sportevenement. Voor zo'n acht miljard dollar werden prachtige accommodaties uit de grond gestampt en ook bij het regisseren van de openingsceremonie speelde geld geen rol.

AFP
GETTY
GETTY