Europees beloftenkampioen veldlopen Pieter-Jan Hannes past voor individueel EK

Pieter-Jan Hannes
BELGA Pieter-Jan Hannes
Pieter-Jan Hannes zal op 14 december zijn Europese beloftentitel in het veldlopen niet verdedigen. Hij past voor het EK in het Bulgaarse Samokov, althans voor de individuele wedstrijd. Als België een seniorenploeg afvaardigt, wil hij wel mee.

De 22-jarige Hannes won gisteren de CrossCup-manche in Roeselare en dwong op die manier zijn EK-ticket af, bij de beloften en de senioren. Op zijn blog legt de atleet een dag later uit dat hij past voor beide titelstrijden omdat hij nog niet wil pieken. Hannes mikt immers voluit op het pisteseizoen.

"We willen dit jaar hoe dan ook niet pieken in deze periode. Naar niets. Een piek is immers maar een piek als er daarna een dal komt. En dat dal zou recht ingaan tegen de voorbereiding op het pisteseizoen", legt Hannes uit. "Hoe prestigieus ik het EK Veldlopen ook vind, mijn hart en talent liggen elders. Meegaan zonder te pieken zou trouwens alleen maar een belediging zijn voor m'n concurrenten, het kampioenschap en de topsportgeest itself. Ik wil niet zómaar meegaan om mee te gaan. De federatie is immers geen reisbureau. Geloof me. Ik zou ook in de verste verte geen kans maken op goud, zoals vorig jaar, zonder te pieken."

Als lid van een Belgische seniorenploeg wil Hannes wel naar Bulgarije. De Belgische selectie voor het EK wordt in principe vandaag vastgelegd.