Eline Berings mist EK en Rio door gescheurde meniscus

BELGA
Eline Berings moet een kruis maken over het EK atletiek in Amsterdam (6-10 juli) en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). De hordeloopster scheurde woensdag op training de meniscus van haar rechterknie.

Het noodlot sloeg toe toen Berings over een horde sprong en slecht neerkwam. "Zo'n sprong heeft ze al duizenden keren gedaan, dit was echt domme pech. Bij haar afzet geraakte ze licht uit balans waardoor ze ook in de zweeffase wat uit balans was. Bij het neerkomen knikte haar voet weg en schoot er iets in haar knie", legt haar trainer Philip Gilson uit aan Atletieknieuws.be. "De volgende ochtend liet ze mij weten dat de knie zwaar gezwollen was. Helaas bleek de meniscus gescheurd. Er zit heel veel vocht en bloed in de knie waardoor het nog niet goed te bestuderen was, maar haar seizoen is hoe dan ook afgelopen. Een operatie is zeker nodig. Hopelijk is het alleen de meniscus."

Berings (29) was nog maar net weer fit nadat ze in het voorjaar van 2015 een scheur in de kruisbanden opliep. "1 kleine sprong (die ik al 1000den keer gedaan had), over een (te?) lichte horde, 1 kleine hapering, 1 slechte landing en het noodlot slaat toe. Ik voelde het onmiddellijk: het was niet goed", legt Berings uit op haar blog. "Na onderzoeken en een MRI viel het zware verdict: meniscus gescheurd. Daarmee Rio nog halen is onmogelijk."

Alles voor niks
Zaterdag stond voor Berings in Nijvel haar eerste competitie gepland. Daarna stonden de FBK Games in Hengelo en de IFAM-meeting in Oordegem op haar programma. "Rotsvast was ik overtuigd dat ik op één van die wedstrijden al top ging zijn en mijn tickets voor het EK en de Olympische Spelen zou halen. Plots is alles voor niks geweest, alles weg. Ik heb zo hard gewerkt, ik was zo goed, ik was klaar. Ik heb getraind en geleefd om alles uit mezelf te halen wat er in zit en dat is nu allemaal voor niks geweest, of zo voelt dat nu toch even. Ik keek zo uit naar die 100 meter horden, mijn 100 meter horden. Ik kan nog steeds niet geloven dat Rio niet meer mogelijk is. Ik wil gaan trainen, verder doen, dit is gewoon niet te vatten. Ik moet dit nu allemaal eerst laten bezinken en kijken met de dokters wat kan en wat niet kan, en wat alle mogelijke opties zijn naar de toekomst toe. Dat dit een zware teleurstelling is, is wel duidelijk, denk ik. Dit tweemaal op één jaar tijd meemaken, dat is gewoon de hel. Toch zal ik dit moeten aanvaarden en ook hier weer mijn eigen weg in vinden. Ik hou jullie zeker op de hoogte, maar meer dan dit kan ik er voorlopig ook niet van zeggen. Dank voor alle steun."

Vier jaar geleden haalde Berings op de Olympische Spelen in Londen de halve finales op de 100 meter horden. In 2009 werd ze Europees indoorkampioene op de 60 meter.