EK zwemmen. BRONS! Buys pakt revanche voor mislukte 100m met 3de plaats op 50m vlinderslag - Vanhuys 19de in 10 km openwater

Van l naar r: brons voor Kimberly Buys, goud voor de Zweedse Sarah Sjoestroem en zilver voor de Deense Emilie Beckmann.
AP Van l naar r: brons voor Kimberly Buys, goud voor de Zweedse Sarah Sjoestroem en zilver voor de Deense Emilie Beckmann.

Kimberly Buys derde op 50m vlinderslag

Op de laatste dag van het EK zwemmen in Glasgow is Kimberly Buys er in geslaagd om een nieuwe Belgische medaille in de wacht te slepen. Onze landgenote zwom in de finale op de 50m vlinderslag naar een 3de plaats. 

Na een 100m vlinderslag om snel te vergeten zette Kimberly Buys gisteren een bijzonder knappe kwalificatie neer voor de finale op de 50m vlinderslag. De 29-jarige zwemster bleef net boven haar eigen Belgisch record en realiseerde de derde tijd van de acht geplaatste vrouwen in de finale. Goeie kaarten om naar een medaille te zwemmen, zeker omdat Buys naast Sjöström en Kromowidjojo in het bad mocht duiken. Twee in principe beter startende zwemsters waaraan onze landgenote zich kon optrekken.

Iets wat Buys ook deed. De Waaslandse begon behoedzaam aan haar 50 meter, maar kwam in het slot sterk opzetten. Buys leek een hand uit te steken naar zilver met 25"74, maar strandde op 2 honderdsten na een knappe zwempartij. Het goud was haast vanzelfsprekend voor wereldrecordhoudster Sarah Sjöström (25"16). De Deense Emilie Beckman zwom naar zilver.

Kimberly Buys.
Photo News Kimberly Buys.

Kimberly Buys glunderde van trots na haar bronzen medaille op het EK zwemmen in Glasgow. "Dit is nog iets anders dan een medaille in klein bad. Na mijn minder goede 100 meter vlinderslag hier kon ik me geen beter einde wensen van dit EK", aldus de 29-jarige Buys.

"Op de 50 meter is het verschil altijd heel klein. Ik kwam twee honderdsten te kort om het zilver te behalen, terwijl de vierde (de Duitse Alienka Schmidtke) op drie honderdste van mij eindigde. Mijn Belgisch record van 25.70 kon ik niet verbreken, maar in de finale is het klassement het enige dat telt. En met die derde plaats ben ik zeker tevreden".

Met haar bronzen medaille op de 50 meter vlinderslag maakte Buys een einde aan achttien jaar droogte: van 2000 was het immers geleden dat een Belg het EK-podium haalde met een individuele discipline in groot bad. Dat was toen Yseult Gervy (brons op de 400 meter wisselslag). Buys haalde weliswaar al twee EK-medailles (zilver in Eindhoven 2010 en Chartres 2012), maar dat was in klein bad.

Ondanks haar medaille is Buys' nog niet zeker dat SportVlaanderen de samenwerking zal verderzetten. Buys moest daarvoor op de 100 meter vlinderslag in de top acht eindigen, wat niet lukte. "Ik heb soms moeite om me te focussen op een bepaald resultaat wanneer me dat van bovenaf wordt opgelegd. We zien wel wat de toekomst brengt, vandaag wil ik daar even niet aan denken. Ik wil genieten van die medaille."

BELGA
BELGA

Vanhuys 19de in 10 km openwater

Logan Vanhuys is op de negentiende plaats geëindigd in de 10 kilometer openwaterzwemmen op het EK in Glasgow. In Loch Lomond werkte de 21-jarige zwemmer uit Moeskroen de 10 km af in 1u50:43, 1:15 trager dan de Nederlandse winnaar Ferry Weertman. Het zilver was voor de Hongaar Kristof Rasovszky, het brons ging naar de Duitser Rob Muffels. Weertman en Rasovszky waren in dezelfde tijd geëindigd. De jury duidde vervolgens na het bekijken van de beelden de Nederlander aan als winnaar.

"Ik kreeg drie of vier kopstoten te verwerken"

"Ik ben zwaar ontgoocheld dat de trainingsarbeid van het hele seizoen hier zijn vruchten niet afwerpt", reageerde Vanhuys, die naar eigen zeggen meerdere kopstoten moest incasseren.

"Ik verloor mijn badmuts en mijn zwembril wanneer een andere zwemmer, ik denk dat het een Rus was, me een kopstoot gaf. Ik weet niet of hij dat met opzet deed, maar ik kreeg toch drie of vier kopstoten op rij te verwerken", getuigde de 21-jarige zwemmer uit Moeskroen. "Zonder zwembril en badmuts kon ik ook niet meer zwemmen. Ik was helemaal de kluts kwijt. En dat is ontzettend jammer. Ik voelde me echt goed en bevond me rond de zesde positie in het spoor van de leiders."

"Het was nog maar het eerste jaar dat ik me voorbereidde op de olympische 10 kilometer. Voordien zwom ik enkel 5 kilometer. Maar het trainingswerk heeft geloond. Dat stemt me hoopvol voor de toekomst", aldus Vanhuys, die nu mikt op het WK van volgend jaar in Zuid-Korea. Daar kan hij zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. "Daar ligt mijn echte ambitie. Als ik op het WK de top 10 haal, is de olympische kwalificatie een feit. Ik heb nog een heel jaar de tijd om me daarvoor klaar te stomen. Maar top 10 is zeker mogelijk."

Dumont en Bouden niet in finale 400m vrij

Valentine Dumont en Camille Bouden hebben zich vandaag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 400m vrije slag op het EK zwemmen in Glasgow. Dumont werd in de derde van vier halve finales vijfde in 4:16.75. Camille Bouden werd in 4:25.26 zevende in de tweede halve finale.

De 18-jarige Dumont bezit het Belgisch record op de 400m vrije slag (4:11.12) en werd in totaal veertiende, de 17-jarige Bouden klokte uiteindelijk de 25ste tijd. Enkel de beste acht plaatsten zich voor de finale, die vanavond (om 18u50) wordt afgewerkt. Eerder op het EK werd Valentine Dumont negende op zowel de 200m vrij als de 4x200m vrij, met ook Camille Bouden in haar team.

BELGA
Valentine Dumont.
BELGA Valentine Dumont.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Steenmans

    Echt super!!

  • Raf Coekaerts

    Geweldig!

  • Chris Cools

    Mooi!