Wat een domper: Red Lions plaatsen zich niet voor halve finales EK

GETTY
De Red Lions zijn er niet in geslaagd een ticket te versieren voor de halve finales op het EK hockey in Londen. De manschappen van coach Delmee mikten vooraf op een (gouden) medaille, maar kwamen van een kale reis terug. In de laatste poulewedstrijd bleven de Belgische hockeymannen steken op een 2-2 gelijkspel tegen Ierland. Daardoor tellen beide ploegen 4 punten, maar de Ieren gaan - samen met de Duitsers die 9 op 9 pakten - door dankzij een beter doelsaldo.

De Belgen domineerden in de beginfase op een kletsnat terrein, maar in de 27e minuut kwam Ierland zowaar op voorsprong via Peter Caruth. Daarna raakten de Ieren nog de paal. Meteen na de rust bracht Sébastien Dockier (34.) België terug in de wedstrijd. Na een redding van doelman David Harte knalde hij de rebound binnen: 1-1. Vijf minuten later kwamen de Ieren echter opnieuw aan de leiding. Een strafcorner werd eerst nog gered, waarna John Jackson de 1-2 lukte.

Mannetje minder
België reageerde echter meteen via Florent Van Aubel om de bordjes weer in evenwicht te brengen. In het laatste kwart moesten onze landgenoten 10 minuten met 10 man afwerken na een gele kaart voor Gauthier Boccard. Met nog een kleine vijf minuten op de klok mochten de Belgen weer op volle sterkte aantreden, doelman Vincent Vanasch werd ingeruild voor een veldspeler. In de laatste minuut kregen de Red Lions nog twee strafcorners, maar de broodnodige treffer bleef uit.

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS

Plaatsen 5 tot 8

Eerder op de dag was Duitsland met 7-2 te sterk voor Frankrijk (FIH 17). Daardoor eindigen de Duitsers als eerste in poule B met 9 punten. Daarna volgen Ierland (4), België (4) en Frankrijk (0).

De Red Lions begonnen het toernooi met een 4-0 nederlaag tegen olympisch kampioen en titelverdediger Duitsland. Daarna versloegen ze Frankrijk met 4-3. De Belgen nemen het donderdag in een klassementswedstrijd om de plaatsen 5 tot 8 op tegen een team uit groep A.

PHOTO_NEWS

Delmee: "Teleurstellend"

"Teleurstellend," zei coach Delmee na afloop. "De vorm is er gewoon niet. We moeten voor alles keihard werken, terwijl heel veel van die dingen vanzelf gaan als je wel in vorm bent."

"Alles leek oké. Maar de scherpte die ik voor het toernooi zag heb ik hier in alle drie de duels gemist. We verliezen veel te veel duels, de verdediging was ondermaats, voorin benutten we geen kansen. Het is een collectief verhaal, niemand onttrok zich aan de malaise." Omdat ook de Champions Trophy in India, afgelopen december, al teleurstellend verliep maakt Delmée zich wel enige zorgen met het oog op de Olympische Spelen van Rio volgend jaar. Daarvoor is België al gekwalificeerd. "We weten wat we kunnen, dat hebben we laten zien. Het lukt ons alleen niet om dat niveau voor langere tijd vast te houden. Ik moet er even goed over nadenken wat we nu gaan doen. Maar we zullen een heel intensief programma moeten gaan draaien komend seizoen."

BELGA