Tweemaal zilver op het EK hockey, maar in welke sporttakken haalden onze nationale ploegen wél goud?

epa
Geen EK goud, noch voor de hockeydames, noch voor de hockeyheren. En dus blijft ons land op vier EK, WK of olympische titels in de ploegsporten steken. Een overzicht.

EK ijshockey 1913
In 1913 werd ons land Europees kampioen ijshockey. Het toernooi werd met vier landen gespeeld en vond plaats in Duitsland. Naast België en gastland Duitsland maakten ook Oostenrijk en Bohemen hun opwachting. België startte met een gelijkspel tegen Bohemen (4-4), maar won tegen Oostenrijk (13-1) en Duitsland (8-5). België behaalde evenveel punten als Bohemen, maar werd dankzij een beter doelsaldo toch Europees kampioen. Léon Goosens en Fernand de Blommaert behoorden tot de uitblinkers van het toernooi.

OS 1920 voetbal
Op de olympische spelen van 1920 die in Antwerpen werden georganiseerd pakte ons land de titel in het voetbal. Nadat de Belgen in de halve finale Nederland hadden geklopt met 3-0, wachtte in de finale Tsjecho-Slowakije. Na 43 minuten spelen en bij een 2-0 voorsprong voor de Belgen verlieten de Tsjecho-Slowaken het veld uit onvrede met de scheidsrechter. Daarop werden zij gediskwalificeerd en was het goud voor ons land.

EK Honkbal 1967
In 1967 schreven de Belgische mannen de Europese titel in het honkbal op hun naam. Het toernooi werd in ons land georganiseerd en de Belgen waren te sterk voor Engeland, Duitsland, Spanje en Zweden. Pittig detail: Nederland, dat de vijf voorgaande edities van het EK had gewonnen, nam niet deel aan dat EK.

WK korfbal 1991
Het WK korfbal werd tot op heden tien keer georganiseerd en telkens ging de finale tussen België en Nederland. Negen keer trok Oranje aan het langste eind, maar in 1991 waren de Belgen aan het feest. Na een echte thriller werd het in Antwerpen 11-10 voor ons land. Voor één keer moesten onze noorderburen dus vrede nemen met zilver.

photo_news

Fed Cup 2001

Justine Henin, Kim Clijsters, Els Callens, Laurence Courtois en de toenmalige coach Ivo Van Aken loodsten in 2001 ons land naar de oppergaai in het landentennis. Dat gebeurde voor het eerst in de geschiedenis van het toernooi. In de finale in Madrid haalden onze tennisvrouwen het met 2-1 van Rusland. Pas in 2011 kregen de dames een trofee voor hun prestaties.