Red Panthers gaan strijdend ten onder tegen Nieuw-Zeeland

PHOTO_NEWS
De Belgische hockeyvrouwen hebben hun openingswedstrijd op het WK in het Nederlandse Den Haag verloren. De Red Panthers stonden bij de rust al met 3-0 in het krijt tegen Nieuw-Zeeland, het nummer vijf op de wereldranglijst. Maar de Belgen, twaalfde op de ranking, herpakten zich in de tweede helft. De Black Sticks bibberden en beefden, maar hielden stand en wonnen de partij met 4-3.

De Red Panthers begonnen goed aan de partij en hielden in het eerste kwartier gelijke tred met de Black Sticks. Jill Boon mocht twee strafcorners nemen, maar scoren lukte niet. Dat brak de Belgen zuur op. Daarna was het al Nieuw-Zeeland wat de klok sloeg. Petrea Webster miste twee grote kansen oog in oog met Aisling D'Hooghe, dé uitblinker van de match. De Belgen kwamen goed weg tot Krystal Forgesson opdook. Ze devieerde twee keer (20e en 26e minuut) van kortbij een strafcorner in doel en deelde een serieuze tik uit. De Belgische vrouwen ondergingen de wedstrijd, geraakten amper tot over de middellijn en lieten de Black Sticks veel te makkelijk door de verdediging lopen. In de allerlaatste seconde van de eerste helft moest België opnieuw een opdoffer verwerken toen Nieuw-Zeeland nog een keer scoorde. Anita Punt besloot een strafcorner enig mooi in doel.

De Belgische fans waren talrijk aanwezig
ANP De Belgische fans waren talrijk aanwezig
Doelpuntenmaker Kayla Whitelock
ANP Doelpuntenmaker Kayla Whitelock
Aisling D'Hooghe was dé uitblinker van de match met enkele cruciale en knappe reddingen
PHOTO_NEWS Aisling D'Hooghe was dé uitblinker van de match met enkele cruciale en knappe reddingen

De start van de tweede helft deed weinig goeds verhopen. De Black Sticks kwamen furieus uit de kleedkamer en grepen de Panthers naar de keel. Olivia Merry wrong twee grote kensen de nek om. Het was slechts uitstel van executie en vijf minuten na de pauze diepte aanvoerder Kayla Whitelock de voorsprong van Nieuw-Zeeland verder uit tot 4-0. Toch lieten de Belgen de schouders niet hangen en knokten ze zich volop terug in de wedstrijd. Via een knappe actie van Barbara Nelen (42') en een binnentikker van Emilie Sinia (49') kwamen de roodhemden terug tot 4-2. Met nog twintig minuten op de klok was alles nog mogelijk. De Panthers vonden hun tweede adem en stormden naar voren. Toen Stephanie De Groof er vijf minuten later met een strafbal 4-3 van maakte, zaten de Belgen weer helemaal in de wedstrijd. Maar het grootste probleem was de efficiëntie. De Belgen kregen opnieuw twee strafcorners (de zesde in totaal), maar lieten dé kans om terug gelijk te komen liggen. Nieuw-Zeeland bibberde en beefde maar hield ternauwernood stand. De Black Sticks kregen in het slot zelfs nog de beste kansen om de wedstrijd helemaal naar hun hand te zetten. Telkens stond doelvrouw Aisling D'Hooghe paraat en pakte ze uit met enkele knappe reddingen. En zo eindigde de partij op 4-3.

Anouk Raes haalt uit
PHOTO_NEWS Anouk Raes haalt uit
Aline Fobe in actie
PHOTO_NEWS Aline Fobe in actie
Stephanie de Groof scoort de aansluitingstreffer
EPA Stephanie de Groof scoort de aansluitingstreffer
Jill Boon in duel met Anita Punt
PHOTO_NEWS Jill Boon in duel met Anita Punt

Alix Gerniers: "Begonnen zeer nerveus aan de wedstrijd"

Volgens middenveldster Alix Gerniers moet de oorzaak voor de nederlaag gezocht worden in de eerste helft, waarin de Red Panthers "te nerveus speelden. We verwachtten een moeilijke wedstrijd, maar het was in de eerste helft vooral de stress die het ons lastig maakte", aldus de 20-jarige Gerniers, die ondanks haar jonge leeftijd al 89 caps heeft verzameld. "Omdat ook Nieuw-Zeeland nerveus aan de wedstrijd begon, slaagden we er toch nog in om de eerste twintig minuten gelijke tred te houden."

"Na het eerste doelpunt van de Black Sticks op strafcorner, begaven we volledig onder de druk en pas na ons eerste doelpunt kwamen we echt in ons spel", zegt Gerniers. "Jammer genoeg mis ik op het einde van de wedstrijd door een slechte controle nog een grote kans op de gelijkmaker. We zijn zeker ontgoocheld door deze nederlaag, maar we zullen de goede zaken ook meenemen naar de tweede wedstrijd."

Jill Boon, Alex Gerniers en Aline Fobe op de voorgrond
PHOTO_NEWS Jill Boon, Alex Gerniers en Aline Fobe op de voorgrond
Alix Gerniers probeert de bal te ontfutselen van Petrea Webster
PHOTO_NEWS Alix Gerniers probeert de bal te ontfutselen van Petrea Webster

Lieselotte van Lindt: "Tegentreffer bracht vertrouwen terug"

"Het begin was niet goed", besefte ook Lieselotte van Lindt. Ze doelde op de eerste helft toen het duel met een 0-3 achterstand al beslecht leek. "Maar we zijn er in blijven geloven. Dat is het voordeel dat je uit zo'n nederlaag haalt. In de eerste minuten speelden we best sterk, maar je voelde dat er veel speelsters met stress waren."

De tegentreffer van Barbara Nelen, bracht het vertrouwen bij de Red Panthers een beetje terug. "We moesten toch iets doen op het moment dat we met 0-4 achter staan", aldus Nelen. "Het heeft ons kracht gegeven om terug te komen. Met drie doelpunten in tien minuten zijn we toch dichtbij gekomen. In de kleedkamer heeft Pascal Kina ons verteld dat we scherp moeten zijn op mogelijke tegenaanvallen, want we moesten na rust natuurlijk wel de aanval kiezen."


Samantha Charlton (L) in duel met Lieselotte van Lindt (R)
EPA Samantha Charlton (L) in duel met Lieselotte van Lindt (R)
Krystal Forgesson en Lieselotte Van Lindt
BELGA Krystal Forgesson en Lieselotte Van Lindt

Technische fiche

België - Nieuw-Zeeland 3-4 (rust: 0-3)

Scheidsrechters: Michelle Joubert (ZAf) en Miao Lin (Chn)

Doelpunten:

België: Nelen (46.), Sinia (49.), De Groof (stroke, 55.)

Nieuw-Zeeland: Forgesson (pc 20. en 26.), Punt (pc 35.), Whitelock (44.)

Groene kaart:

België: Van Lindt (5.)

België: D'Hooghe (GK), Fobe, De Groof, Raes, Puvrez, Van Lindt, Gerniers, Versavel, Nelen, Vanden Borre, Simons, invallers: Cavenaille, De Scheemaekere, De Vos, Sinia, Boon.

Nieuw-Zeeland - België 4-3 (3-0)
Australië - Zuid-Korea 3-2 (1-1)
Nederland - Japan 6-1 (3-0)

Stand: W G D V pv pt Ptn
1. Nederland 1 1 0 0 6 1 3
2. Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 4 3 3
3. Australië 1 1 0 0 3 2 3
4. België 1 0 0 1 3 4 0
5. Zuid-Korea 1 0 0 1 2 3 0
6. Japan 1 0 0 1 1 6 0

Tweede speeldag (maandag):
Australië - Japan 10u30
Zuid-Korea - Nieuw-Zeeland 14u30
Nederland - België 19u45