Red Lions overleven bloedstollende shoot-outs tegen stugge Duitsers en treffen Nederland in finale

belga
De Red Lions hebben zich geplaatst voor de finale van het EK hockey. Onze hockeymannen waren na shoot-outs te sterk voor een stug spelend Duitsland. Daarin was doelman Vanasch nog maar eens de grote held bij de Lions. De tegenstand komt zondag uit Nederlandse hoek.

Na de weifelende prestatie tegen Spanje hadden de Red Lions een en ander recht te zetten in hun halve finale tegen Duitsland. Onder het mom 'de aanval is de beste verdediging' trokken de spelers van coach Shane McLeod vanaf het startsein in de aanval. De Duitse goalie kwam met de schrik vrij, maar een vroege voorsprong zat er voor de Lions niet in.

De Duitsers klaarden die klus wél. Na drie minuten kregen de withemden een strafcorner en Lukas Windfeder poeierde oog in oog met goalie Vanasch de opener genadeloos tegen de netten. België reageerde gevat en drukte Duitsland met de rug tegen het eigen doel. Een strafcorner leverde niets op, waardoor het eerste kwart dan toch afgesloten werd met een achterstand.

In het tweede bedrijf bleef België zoeken naar de gelijkmaker, maar Duitsland verdedigde telkens gevat. Tom Boon kreeg het danig op zijn heupen en probeerde het met een lange slalom. Goed idee zo bleek, want via Windfeder belandde de verdiende gelijkmaker in doel. Alles te herdoen dus, en ei zo na mochten de Lions met een voorsprong de rust induiken. De videoref had het evenwel anders gezien en keurde de 1-2 van Denayer onverbiddelijk af. 

belga
photo_news

Late gelijkmaker, Vanasch kroont zich tot held van de natie

Na de rust aanvankelijk hetzelfde verhaal. De Red Lions bleven op zoek naar een doelpunt, terwijl Duitsland de gelijke stand met hand en tand verdedigde. Halverwege het derde kwart moest Duitsland zich uiteindelijk toch een tweede maal gewonnen geven. Dockier draaide zich knap vrij en aarzelde niet: 1-2.

Met nog één kwart voor de kiezen kozen de Duitsers resoluut voor de aanval. De Lions kwamen een eerste maal met de schrik vrij toen de bal op de paal belandde. De 2-2 bleef uit en Duitsland gooide in de slotminuten alle troefkaarten op tafel. De tactische wissel met een vliegende keeper wierp aan het bittere eind zowaar zijn vruchten af. Wat een anticlimax voor de Lions.   

Bloedstollende shoot-outs zouden vervolgens over winst of verlies beslissen. België mocht daarin als eerste van wal steken, maar Gougnard miste de eerste poging. Geen nood, want Vincent 'The Wall' Vanasch haalde nog maar eens de kastanjes uit het vuur voor de Lions. De goalie hield zijn netten gedurende de volledige shoot-out schoon. Voor Denayer, Wegnez en co was het daarna een koud kunstje om de weg naar de finale helemaal open te beuken.

photo_news
belga
photo_news

Duits bondscoach Kermas: "Je ziet dat de Belgen meer vertrouwen hebben"

De Duitse bondscoach Stefan Kermas had na de halve finale tegen België alleen maar complimenten: voor zijn eigen team en voor de Red Lions. Kermas constateerde dat zijn ploeg zestig minuten goed had gespeeld en dat de Belgische hockeyers zich terecht voor de finale van de Europese titelstrijd hadden geplaatst.

"De Belgen hebben meer routine in shoot-outs. Wij hebben spelers die nog nooit voor 9.000 toeschouwers alleen op de keeper van de tegenstander zijn afgegaan", zei Kermas. "Ik denk dat we dicht bij het niveau van de Belgen zitten. We hebben nog vijf procent te gaan." 

Duitsland had er in de groepsfase veel aan gedaan om België in de halve finales te ontlopen. Daartoe moesten de Duitsers in hun groep als eerste eindigen. Dat lukte, maar door de verrassende nederlaag van België tegen Spanje, was de ongewilde confrontatie toch een feit. "Als je ziet dat een ander team wat moeilijkheden heeft, dan speel je daar liever tegen", had Kermas voor aanvang van het duel laten weten. "Je ziet dat de Belgen meer vertrouwen hebben, sterker zijn en wat compacter spelen dan Nederland."

Kermas gaf cijfermatig aan dat België van de halvefinalisten de meeste routine in huis heeft. Sinds de Olympische Spelen van Londen (2012) zijn er maar weinig spelers gestopt. "Zij hebben gemiddeld 140 interlands per speler. Nederland zit gemiddeld op minder dan honderd."

photo_news
belga

Droomfinale tegen Nederland

De Red Lions nemen het zondag (16u00) voor de Europese titel op tegen Nederland (FIH-4). De Nederlandse hockeymannen hebben zich vanavond geplaatst voor de finale van het EK in Amstelveen. De titelverdediger was in zijn halve finale met 3-1 te sterk voor Engeland (FIH-7).

De doelpunten van Oranje kwamen op naam van Mink van der Weerden (21.) en Mirco Pruijser (22. en 39.) De finale tussen de troepen van bondscoach Shane McLeod en Nederland is een heruitgave van de tweede wedstrijd in groep A. De Red Lions veegden toen met 5-0 de vloer aan met Oranje.

photo_news
photo_news