Red Lions openen EK met eenvoudige winst tegen Oostenrijk

photo_news
Een doelpuntenfestival zoals tegen Egypte (10-0) en Zuid-Afrika (9-1) tijdens de World League in Johannesburg werd het niet, maar zoals verwacht hadden de Belgische hockeymannen in hun openingsduel op het EK in Amsterdam geen problemen met het moedige en vooral stugge Oostenrijk: 4-1. De ruststand bleek meteen de eindstand.

Het was Sébastien Dockier die na vijf minuten de score voor de hockeymannen opende. Hij werkte een voorzet van Cédric Charlier af. Twee minuten later was het echter even schrikken voor de Lions. De Oostenrijkers, die twee jaar geleden zilver veroverden op het WK indoorhockey en technisch dus wel hun mannetje staan, verrasten de Belgische defensie en Alexander Bele lukte de gelijkmaker. De Oostenrijkse vreugde was echter van korte duur: de jarige Loïck Luypaert - hij vierde gisteren zijn 26ste verjaardag - sleepte een strafcorner keihard voorbij een kansloze Oostenrijkse keeper.

In het tweede kwart hadden de Lions het aanvankelijk moeilijk om voorbij de Oostenrijkse defensie te geraken. Pas aan het einde van de eerste helft maakten de jongens van bondscoach Shane McLeod definitief het verschil. Met een gekruist schot scoorde Thomas Briels het derde Lions-doelpunt en vlak voor het rustsignaal was het opnieuw Luypaert die zich op strafcorner trefzeker toonde (4-1).

Lions controleren, maar geen monsterscore
Na de pauze beperkten de zilveren medaillewinnaars van Rio zich tot het controleren van de wedstrijd. In het derde kwart ging het balletje vlot van stick naar stick, maar tot grote kansen kwam het niet.  Ook in het laatste kwart kregen we hetzelfde scenario. 

De Belgen beëindigden de wedstrijd met tien man, want met nog vijf minuten op de klok kreeg Victor Wegnez een gele kaart. Veertig seconden voor affluiten kreeg Oostenrijk de kans op een tweede treffer, maar keeper Vincent Vanasch redde de Oostenrijkse strafcorner.

Morgen hebben de Lions, die niet in Amsterdam maar net boven Haarlem in Bloemendaal logeren, een ganse dag om de kraker van maandagavond tegen Nederland voor te bereiden. 

België startte met Vincent Vanasch, Alexander Hendrickx, Loïck Luypaert, Arthur Van Doren, Gauthier Boccard, Felix Denayer, Simon Gougnard, Victor Wegnez, Florent Van Aubel, Thomas Briels en Amaury Keusters. Daarna kwamen Tom Boon, Sébastien Dockier, Cédric Charlier, Arthur De Sloover en Augustin Meurmans in. Manu Stockbroekx bleef uit voorzorg met een lichte kuitblessure aan de kant.

Thomas Briels: "Ik vond de Oostenrijkers sterker acteren dan verwacht. Vooral Stanzl is een absolute topper. In de poulefase van een EK zijn vooral de punten belangrijk en bij een 4-1 ruststand was de buit binnen. In de tweede helft probeerden we wel om meer doelpunten te scoren, maar zij verdedigden gewoon goed. Wellicht lag ons tempo niet hoog genoeg. De manier waarop zij van zich afbeten verdient echter alle krediet. Wij gaan in ieder geval met een goed gevoel richting de topper tegen Nederland."  

Florent Van Aubel: "Vroeg scoren was in deze wedstrijd belangrijk en daarin zijn we geslaagd. Het was inderdaad de bedoeling om de score na de pauze nog wat aan te dikken, maar dat lukte niet. We hebben dus nog wel wat zaken om over te praten en aan te werken. Maar met dit eindresultaat kan ik absoluut leven."

Gauthier Boccard: "We zijn niet in de val van Oostenrijk getrapt. We wisten dat onze tegenstander, ondanks zijn lagere klassering op de wereldranking, over heel wat kwaliteit beschikte", vertelde Boccard. "Ik denk dat de stugge Oostenrijkers op dit toernooi nog heel wat andere ploegen het vuur aan de schenen zullen leggen. In de tweede helft kregen we het even moeilijk, maar voor het overige hebben we de partij goed aangepakt. Na hun gelijkmaker zijn wij kalm gebleven, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Een eerste match op een EK is nooit eenvoudig, maar we kunnen tevreden zijn."

Loïck Luypaert: "Vorig jaar vierde ik mijn verjaardag met olympisch zilver in Rio, vandaag (Luypaert werd 26, red) scoor ik twee doelpunten in een EK-match. Ik mag dus niet klagen. Oostenrijk vormde een fysiek sterk team met enkele prima spelers een een erg goede strafcorner. We zijn blij dat we het toernooi met drie punten starten en doen er alles aan om op deze weg verder te gaan."

photo_news

Nederlandse hockeyers halen uit in eerste EK-duel

De Nederlandse hockeyers hebben in hun eerste groepswedstrijd op het EK in Amstelveen de nodige indruk gemaakt. Met bij vlagen wervelend spel zette Oranje de Spaanse ploeg resoluut aan de kant: 7-1. 

Jubilaris Valentin Verga (150 interlands) kwam twee keer tot scoren via de stick van een tegenstander. De andere treffers van de titelhouder tegen de nummer negen van de wereld kwamen op naam van Bob de Voogd (twee), Seve van Ass, Mink van der Weerden en Mirco Pruyser.

Nederland speelt maandag in de tweede groepswedstrijd tegen België. De finalist van de Olympische Spelen van Rio 2016 won eerder op zaterdag met 4-1 van Oostenrijk. De eerste twee van de poule plaatsen zich voor de halve finales. 

anp