Red Lions na shoot-outs onderuit tegen Nederland

ANP
De Belgische hockeymannen (FIH 4) hebben in het Indische Bhubaneswar hun eerste klassementswedstrijd om plaatsen vijf tot en met acht verloren. De Red Lions gingen na shoot-outs onderuit tegen Nederland (FIH 2) en strijden zondag om de zevende plaats tegen Engeland (FIH 5). Na de reguliere speeltijd was het 2-2 tussen België en Nederland. In de shoot-outs haalde Oranje het met 4-2.

In de Derby der Lage Landen was het Nederland dat bij de rust met 0-2 leidde. Jeroen Hertzberger opende de score, op slag van rust verdubbelde Sander Baart met een knap lobje. Na de pauze creëerden de Belgen een pak kansen, maar de Nederlandse goalie Pirmin Blaak bleek lange tijd onklopbaar. Uiteindelijk vond Tom Boon in de 49ste minuut dan toch de weg naar de netten. Het leek lange tijd 1-2 te blijven, tot de Lions in de slotseconden nog een strafcorner konden benutten. Het was kapitein John-John Dohmen die een inzet van Tanguy Cosyns over de lijn tikte en zo shoot-outs uit de brand sleepte. Daarin bleven de Nederlanders foutloos en misten Cosyns en Florent Van Aubel.

Engeland
Engeland ging later op de dag met 1-2 onderuit tegen Argentinië (FIH 7) en wordt de opponent van de Red Lions voor de zevende plaats. België en Engeland speelden eerder deze Champions Trophy al tegen mekaar. In hun derde en laatste groepswedstrijd hielden ze mekaar op een 1-1 gelijkspel, waardoor de Engelsen groepswinnaar werden en België als tweede eindigde in de groep. Voor het duel van zondag moet België het wel zonder Loïck Luypaert en Simon Gougnard stellen. Zij zijn allebei geblesseerd. Luypaert liep in de partij tegen India een scheurtje in een borstspier op, Gougnard sukkelt met een hamstringblessure.

Later op de dag staan in Bhubaneswar nog de halve finales op het menu. Daarin treft olympisch en Europees kampioen Duitsland (FIH 3) wereldkampioen en titelverdediger Australië (FIH 1) en botst gastland India (FIH 9), dat België uit de halve finales hield, op Pakistan (FIH 11).

ANP