Red Lions gaan onderuit tegen Spanje (2-0) en zien groepswinst alsnog door de neus geboord

anp
De Red Lions hebben hun derde en laatste groepsmatch op het EK hockey in Nederland met 2-0 verloren tegen Spanje. De Belgische hockeymannen waren na hun demonstratie tegen Nederland al zeker van een ticket voor de halve finale, maar zien na de forse uithaal van Oranje tegen Oostenrijk (6-0) groepswinst alsnog door de neus geboord. Zo komen de Red Lions in de halve finales tegenover Duitsland te staan.

Winnen moést vandaag niet meer per se voor de Red Lions en dat was er toch wel wat aan te zien in Nederland. De Spanjaarden -op papier toch een haalbare kaart voor België- waren de gevaarlijkste ploeg en er was enkele keren een (andermaal) uitstekende doelman Vanasch nodig om hen in de eerste twee kwarts van een doelpunt te houden.

Maar na de pauze brak de Belgische ban dan toch. Na twaalf minuten in het derde kwart ontbond Lleonart, dé man bij de Spanjaarden, zijn duivels. De Spaanse topper kwam naar binnen, zette enkele Red Lions in de wind en deponeerde de bal dan kurkdroog voorbij Vanasch in doel.

De Red Lions probeerden te reageren na die treffer, maar de strafcorners leverden niets op. Integendeel zelfs, het doelpunt viel aan de overzijde. Negen minuten voor tijd dribbelde Tarres zich handig een weg in de Belgische cirkel en hij nam Vanasch een tweede keer te grazen. De Spanjaard legde zo meteen de 2-0-eindstand vast.

anp

Van Doren: "Mentaal niet honderd procent bezig met de wedstrijd"

De Red Lions toonden een heel ander gezicht dan dat van de ploeg die Nederland met 5-0 versloeg. De Belgische hockeymannen gingen op het EK in Amsterdam met 0-2 de boot in tegen Spanje. "Dit is heel jammer, we zaten echt niet honderd procent in de wedstrijd", reageerde verdediger Arthur Van Doren na afloop."We waren nonchalant in alles wat we ondernamen", zei Van Doren, die in februari op de Hockey Star Awards van de Internationale Hockeyfederatie (FIH) werd uitgeroepen tot 'rijzende ster van het jaar'. "Het is niet dat de wedstrijd tegen Nederland fysiek zijn sporen heeft nagelaten. Ik denk dat we mentaal al met de halve finales bezig waren. We moeten weer met de voetjes op de grond komen nu. Of we in de halve finales tegen Duitsland of Engeland uitkomen weten we pas vanavond, maar we zullen hoe dan ook heel sterk moeten zijn om door te gaan." 

anp

Wegnez: "We zijn in de Spaanse val getrapt"

"Op onze ballen richting tweede paal stond er nooit iemand klaar. Ik wist dat er een val schuilde in spelen tegen een ploeg die al uitgeschakeld is, en we zijn erin getrapt. Tegen een ploeg die weinig ruimte laat, maar wel laat spelen, is het altijd moeilijk. We hebben ons in slaap laten wiegen", aldus Wegnez, die deze zomer een transfer naar Dragons versierde.

Thomas Briels, de Belgische kapitein, had zich zijn dertigste verjaardag even anders voorgesteld. "We toonden te weinig energie. Dat komt bij een derde poulematch, waarbij we weten dat we al geplaatst zijn, wel vaker voor. We waren nochtans gewaarschuwd. Nu moeten we er samen over spreken en ons vervolgens op de halve finales concentreren."