Oranje-mannen moeizaam naar finale op EK hockey

EPA
De Nederlandse mannenhockeyploeg heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de finale van het EK in de Britse hoofdstad Londen. Oranje versloeg in de halve finale Ierland met 1-0. Jeroen Hertzberger maakte in het eerste kwart het doelpunt.

Ierland haalde in groep B verrassend ten koste van België de laatste vier. Nooit eerder kwam het nummer veertien van de wereldranglijst in de halve finale van het EK uit. Voor het ervaren Oranje leek de Ierse ploeg, die in Londen alleen van olympisch kampioen Duitsland verloor (0-2), een ideale tegenstander. Nederland speelde op de grote toernooien negen keer tegen de Ieren en stapte steeds als winnaar van het veld. De stugge Ieren stonden echter amper één doelpunt toe en waren vlak na de openingsgoal nog dicht bij de gelijkmaker.

De Red Lions geraakten dinsdag in hun laatste groepswedstrijd niet verder dan 2-2 tegen Ierland. Daardoor plaatsten de Ieren zich samen met groepswinnaar Duitsland voor de halve finale. België speelt vandaag zijn eerste wedstrijd om de plaatsen vijf tot acht tegen Spanje.