Oranje is pak slaag van Red Lions helemaal vergeten: van "Gouden pleister" tot "België kwam er niet aan te pas"

rv/photonews/belga
Een "ongekend pak slaag" noemden de Nederlandse kranten de 0-5-pandoering die de Red Lions Oranje gaven in de groepsfase. Maar dat pak slaag is na gisteren wel vergeten. Nederland zegevierde in de eindstrijd in Amsterdam met 4-2, nadat de Belgen eerst waren uitgelopen tot 2-0. Een overzicht van hoe de Nederlandse kranten de finale beschreven hebben:

"De afgang in de groepsfase tegen België (5-0) leek een pijnlijk vervolg te krijgen, waarna Nederland met de zege de hiërarchie in Europa alsnog bevestigde", aldus De Volkskrant. "Anderhalve wedstrijd had België bij het EK in het Wagenerstadion alles wat Nederland miste. Duelkracht, passie, een geweldige keeper en spelers die dodelijk effectief zijn in de cirkel. In de finale mocht Nederland bal hebben in het eerste en tweede kwart, maar na een flitsende openingsfase ging de storm snel liggen."

De Volkskrant

Het AD constateerde dat net als maandag aanvankelijk elke kans raak was. "Twee kansen, twee doelpunten." Maar na de rust (stand 2-0) onderging Oranje een metamorfose. "België kwam er niet meer aan te pas. Een gele kaart en een tijdstraf voor Emmanuel Stockbroekx kwam de ploeg, die jaagde op zijn eerste grote prijs duur te te staan."

Algemeen Dagblad.

"Het goud van de rehabilitatie", schrijft het Eindhovens Dagblad over de zege van Oranje. Maar de Nederlandse krant blijft wel voorzichtig. "Twee keer goud, maar de echte test komt op het WK."

Eindhovens Dagblad

Trouw heeft ook vooral oog voor het Nederlandse team: "Veerkracht leidt naar Europese titel", luidt de kop van het verhaal, waarin over een "formidabele teamprestatie" wordt bericht.

Trouw

"Geloof in eigen kracht bezorgt hockeyers Europese titel", schrijft De Telegaaf. In de aanloop naar het toernooi liet de Nederlandse coach Max Caldas zijn ploeg twee dagen bivakkeren bij het korps mariniers, meldt de krant. "Zijn spelers leerden er niet bang te zijn, het hoofd koel te houden loyaal te zijn aan het systeem."

photo_news
photo_news