Opnieuw zilver! Red Lions laten zich de kaas van het brood eten in Nederland, Oranje wint het EK

photo_news
De Red Lions hebben geen geschiedenis geschreven. De Belgische hockeymannen gingen in hun finale op het Europees kampioenschap hockey kopje onder tegen titelverdediger Nederland. Oranje vocht zich in de tweede helft weer in de wedstrijd na een dubbele achterstand. Het werd uiteindelijk 2-4 in Amstelveen.

Wat een unieke kans hebben de Red Lions laten liggen. De Belgische hockeymannen hadden een eerste Europese titel binnen handbereik, maar moest zich finaal gewonnen geven in een sterk Oranje. 

Het begon nochtans uitstekend voor de Belgen. Met een ijzersterke verdediging neutraliseerden de Lions elk Nederlands gevaar om er vervolgens op de counter vlijmscherp uit te komen. Een van die tegenstoten leverde een strafcorner op en Tom Boon kon de Lions zo in het eerste kwart al op voorsprong brengen. 

In het tweede bedrijf toonden onze hockeymannen opnieuw een uitgekookt gelaat. Charlier verlengde een stevige voorzet met een subtiel tikje in doel en zo mochten de Lions met een 2-0 voorsprong de rust induiken. 

photo_news

Sterke Nederlanders buigen de scheve situatie om

De Europese titel lag voor het grijpen en in de eerste minuten van het derde kwart leek er geen vuiltje aan de lucht. Dreigen hoefde niet meer, terwijl Nederland maar geen gaatje in de Belgische muur vond. 

Plots vond Kemperman toch opening. De Oranje-speler ramde een afvallende bal in de korte hoek en Vanasch was kansloos op de Nederlandse schicht. Het geloof kwam als een donderslag bij heldere hemel weer in de rangen bij de titelverdediger. 

Tot overmaat van ramp moesten de Lions steeds meer strafcorners toegeven op hun Nederlandse concurrenten. Specialist Van der Weerden duwde de bal tegen de lat, maar de bal ging er net voor het vierde kwart toch in. 2-2 en alles te herdoen. 

Een thriller leek in de maak, maar Nederland ging gewoon door op zijn elan in de finale vijftien minuten van de wedstrijd. Het was pompen of verzuipen voor de Red Lions. Niet toevallig was het opnieuw een strafcorner die de Belgen de das omdeed. Van der Weerden was de boeman met dienst: 2-3.

Een ultieme alles-of-nietspoging van de Lions leidde tot niets. Sterker, met een snelle counter zette Oranje de kroon op het werk. België blijft zo net als gisteren bij de vrouwen met een zilveren medaille achter. Nederland verlengt zijn Europese titel.

photo_news
anp
photo_news

Van Aubel: "Thuispubliek gaf Nederlandse spelers vleugels"

Niets anders dan ontgoochelde gezichten bij de Red Lions, en zo ook bij Florent Van Aubel. "De teleurstelling is immens. Voor de pauze hadden we de controle, maar na hun eerste doelpunt kregen ze vleugels door de steun van het thuispubliek", vertelde de middenvelder. "Nadien konden we hen niet meer afstoppen. Dit doet pijn. Eerder waren we in Boom en in Rio al dichtbij goud."

Ook middenvelder Victor Wegnez kon zijn ontgoocheling niet verbergen. "Dit hadden we niet verwacht, we hebben hen terug in de wedstrijd laten komen. Na het eerste tegendoelpunt zakte alles in mekaar. Nadien veranderden ze hun systeem en bleven ze ons onder druk zetten."

Nederlandse coach: "Leek of Belgen stekker eruit hadden getrokken"
"Het leek wel of ze er de stekker hadden uitgehaald." Max Caldas, de Nederlandse bondscoach, toonde zich verbaasd over het verloop van de finale om de Europese hockeytitel.

"Ik heb tijdens de pauze niet al te veel gezegd", liet Caldas weten. "Waar ik om heb gevraagd is meer tempo. Soms moeten we alle ingewikkelde dingen vergeten en simpel spelen. Het ging ons er om Van Doren en consorten onder hogere druk te zetten."

Volgens Caldas was Nederland vanaf de eerste minuut de betere ploeg. "Ondanks die 2-0 in de eerste helft, waren de Belgen veel minder aan de bal. Wij voelden ons comfortabel. Net als in de groepswedstrijd." 

anp

Belgisch Bondscoach McLeod: "Niet ons beste hockey"

"Voor mij persoonlijk kwam de nederlaag in de finale in Rio harder aan dan deze", verklaarde Shane McLeod, bondscoach van de Red Lions, zondag na de 4-2 nederlaag tegen Nederland in de finale van het EK hockey in Amsterdam. "We hebben vandaag niet ons beste hockey gespeeld en de Nederlanders hebben verdiend gewonnen.""We waren super efficiënt in de eerste helft, maar hun eerste doelpunt heeft de wedstrijd doen keren. Het publiek heeft een grote rol gespeeld en heeft hen naar de overwinning geschreeuwd. De scheidsrechterlijke beslissing met de gele kaart aan Stockbroeckx was een van de sleutelmomenten op het einde van de wedstrijd. Die beslissing kwam heel hard aan. Natuurlijk ook bij de ploeg, maar vooral bij Emmanuel, die de laatste vijf minuten op de bank moest komen zitten en zag hoe zijn ploegmaats de match nog verloren."

Binnen twee jaar krijgen de Belgische hockeyers een nieuwe kans om Europees kampioen te worden op het EK 2019 in eigen land in Wilrijk, dicht bij Antwerpen. "Dat verandert niets aan ons proces, de ploeg blijft stap voor stap progressie maken. Het is niet zo eenvoudig om de finale van een EK te bereiken. Zeker vijf jonge spelers die hier in Amsterdam aanwezig waren, zullen er ook binnen twee jaar bij zijn in Antwerpen. Nu moeten we enkel nog de laatste stap zetten: goud winnen", concludeerde de Nieuw-Zeelandse oefenmeester. .

photo_news

België en Nederland verdelen ook de buit in de nevenprijzen

Twee van de vijf individuele prijzen bij het EK hockey voor mannen in Amsterdam zijn toegekend aan Belgische spelers. Arthur Van Doren kreeg de prijs voor de beste speler, Vincent Vanasch ontving de onderscheiding voor beste doelman. De overige drie prijzen waren voor Nederlanders. Jorrit Croon werd uitgeroepen tot talent van het toernooi. Het doelpunt van Robbert Kemperman in de gewonnen finale tegen België (4-2) werd bestempeld als mooiste EK-treffer. Mirco Pruyser kroonde zich met zes goals tot topscorer van het EK.

Het EK in het Amsterdamse Bos, met zilver voor de Belgische vrouwen- en mannenploeg, was zowel in sportief als in organisatorisch opzicht een succes. Het tiendaagse toernooi trok 92.000 toeschouwers. Zeven keer was het vernieuwde Wagener Stadion, met een tijdelijke capaciteit van 9.500 bezoekers, uitverkocht.

photo_news

Technische fiche
BELGIË - Nederland 2 - 4 (rust: 2 - 0)
Scheidsrechters: Adam Kearns (Aus) en Francisco Vazquez (Spa)

Doelpunten:
BELGIË: Tom Boon (8e pc), Charlier (28e)
Nederland: Kemperman (37e), Pruijser (45e pc en 60e), van der Weerden (51e pc)

Groene kaart: 
Nederland: Croon (51e)

Gele kaart:
BELGIË: Stockbroeckx (51e) 

Opstellingen: 
BELGIË: Vanasch (GK), Van Doren A., Boccard, Stockbroeckx, Luypaert, Denayer, Gougnard, Meurmans, Van Aubel, Keusters, Briels (cap); vielen in: Dockier, Charlier, Hendrickx, Wegnez, Boon, De Sloover
Coach: Shane McLeod (NZl)

Nederland: Blaak (GK), de Wijn, Baart, van der Weerden, Bakker, van Ass (cap), Scuurman, Kemperman, Pruijser, Kellerman, de Voogd; vielen in: de Geus, Croon, Verga, de Mol, Brinkman, Wortelboer, van der Ven
Coach: Max Caldas (Arg)

photo_news
afp