Nieuwe coach Red Lions: "Doelstelling om sterrenteam te hebben, geen team van sterren"

photo_news
Shane McLeod, de nieuwe bondscoach van de Belgische hockeymannen, wil dat de Red Lions zich opnieuw bewust worden van hun mogelijkheden en die ook tonen. Ook wil hij het groepsgevoel versterken, de spelers meer bij alles betrekken en de communicatie verbeteren.

"We zitten in een heel belangrijke periode, op amper tien maanden van de Olympische Spelen. Het is een eer om aangesteld te worden als bondscoach en ik ben daar bijzonder fier op. Ik beschouw het als een voordeel dat de Spelen er al binnen tien maanden aankomen, op langere termijn werken zou immers nog moeilijker zijn", klonk het bij McLeod, die tot zondag nog coach was van de WatDucks.

De opvolger van de onlangs opgestapte Jeroen Delmee hamerde meteen op het groepsgevoel. "Jullie zijn allemaal uitstekende spelers en sterke persoonlijkheden en jullie clubs kunnen op jullie rekenen. De doelstelling is echter om een sterrenteam te hebben, en geen team van sterren", klonk het bij McLeod, die zijn spelers ook opriep om hun betrokkenheid te tonen. "Jullie kunnen op de volledige steun van de staff rekenen, maar zullen ook zelf voor antwoorden moeten zorgen. Jullie moeten deelnemen aan beslissingen en projecten en mee de identiteit van het team bepalen. We hebben geen tijd meer te verliezen".

photo_news
photo_news

Ik beschouw het als een voordeel dat de Spelen er al binnen tien maanden aankomen, op langere termijn werken zou immers nog moeilijker zijn.

Shane McLeod - bondscoach Red Lions
photo_news

Het belang van de communicatie
Assistent Philippe Goldberg onderstreepte dan weer het belang van de communicatie. "We moeten zowel op als naast het veld een echte en hechte groep vormen en naar buitenuit transparanter zijn. We moeten laten zien waarom we er staan en dat we er zelf in geloven, zodat het publiek dat ook kan doen".

Maandag al maakte McLeod zijn eerste selectie bekend, hij riep 21 spelers op voor het "Olympic Training Squad". Daar was geen spoor van de revaliderende Dorian Thiery. "De deur is niet dicht. We wilden een niet te grote groep selecteren, maar hij of iemand anders kan er nog steeds bij".

Rio2016
Wat Rio betreft, opperde de Nieuw-Zeelander dat België deel uitmaakt van een kransje van vijf of zes ploegen dat olympische medaillehoop mag koesteren. "Het is echter een doelstelling die moet motiveren, niet intimideren. Als ik de jeugdselecties bekijk, ben ik er trouwens van overtuigd dat het ooit zal lukken."

photo_news

De doelstelling is echter om een sterrenteam te hebben, en geen team van sterren.

Shane McLeod - bondscoach Red Lions
photo_news

Boon: "Groep had behoefte aan vernieuwing"

"De groep had nood aan vernieuwing". Dat zei Tom Boon na afloop van de eerste training van de Red Lions onder leiding van nieuwe coach Shane McLeod. "We hadden een andere aanpak nodig om ons vertrouwen en op termijn ook ons plezier terug te vinden", klonk het bij kapitein John-John Dohmen.

De kersverse bondscoach verraste zijn spelers door zijn eerste uiteenzetting in het bijzijn van de pers te doen. "Dat was heel positief", vond Dohmen, die ook bij de WatDucks al onder McLeod werkte. "Ik heb nieuwe dingen bijgeleerd. Hij is heel kalm en ontspannen en legt de klemtoon op he groepsgevoel. Dat is hetgeen we nodig hebben om een hecht blok te vormen met het oog op de Olympische Spelen."

McLeod volgt bij de Lions Jeroen Delmee op, die enkele weken geleden zelf opstapte. De spelers hadden nooit problemen met de Nederlander, maar waren wel enthousiast over de aanpak van McLeod. "Hij wil niet alles veranderen en geeft enorm veel vertrouwen aan de spelers. Van Delmee hebben we op tactisch vlak enorm veel geleerd, nu is het aan ons om de resterende tijd te gebruiken om het nodige vertrouwen op te doen om grote landen te kunnen kloppen", verklaarde de Belgische kapitein.

BELGA
Photo News
BELGA