Hitlergroet of 'mic drop'? Hockeyer in elk geval onder vuur nadat hij bij doelpunt uitpakt met deze viering

Screenshot
Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen Hockey Club Rotterdam-speler Simon Egerton voor zijn vermeende Hitlergroet, afgelopen zondag thuis tegen het Amstelveense Hurley. Op beelden is te zien dat de speler zijn rechterarm gestrekt omhoog steekt en zijn vinger horizontaal onder zijn neus drukt. Egerton ontkent de omstreden groet te hebben gemaakt.

"Het hele voorval berust op een misverstand,'' zegt Mark van Rijn, commissaris topsport van de club. "Egerton werd verbaal belaagd door een tegenstander nadat hij een doelpunt had gemaakt. Hij maakte daarop een gebaar van: hé, doe even normaal! Op de beelden is dat misschien ongelukkig overgekomen, maar als je het beeld voor beeld analyseert zie je: dit is geen Hitlergroet."

Geen twijfel

Victor Loonstein van de FJN gelooft Hockey Club Rotterdam niet. "De tv-beelden zijn niet onze bron. We baseren ons op een filmpje dat een toeschouwer ons heeft gestuurd. Dat laat duidelijk zien dat dit een Hitlergroet is, geen twijfel over mogelijk." De FJN wordt gesterkt in haar overtuiging omdat een tv-commentator in zijn verslag spreekt over 'een vreemde manier van juichen'.

Mic drop

Egerton zelf zegt dat hij een zogeheten 'mic drop' maakte, een onder artiesten en politici populaire manier om hun woorden kracht bij te zetten. Tegen het einde van een speech laten zij de microfoon vallen en brengen twee vingers naar hun mond bij wijze van afscheidsgroet. "Geen van mijn teamgenoten herkende dit als Hitlergroet. Ik zou zoiets nooit doen. Ik was gewoon blij met m'n doelpunt en wilde die andere speler de mond snoeren met wie ik de hele wedstrijd al in de clinch lag."

Simon Egerton speelt sinds 2015 voor HC Rotterdam. De Brit kwam tientallen keren uit voor de nationale ploeg van Engeland en speelde ook voor clubs in Duitsland, Nieuw-Zeeland en Australië. Door zijn doelpunt tegen Hurley plaatste HC Rotterdam zich voor de play-offs.