Derby der Lage Landen op EK hockey: "Heel Nederland wil revanche op België"

Photo News
Eén jaar en vijf dagen na het allerstrafste moment uit het Belgische hockey - de 3-1 zege van de Red Lions in de halve finale van de Olympische Spelen tegen Nederland - staan beide landen vanavond voor het eerst in een officiële wedstrijd opnieuw tegenover elkaar. De Belgen moeten deze keer in het hol van de leeuw een op revanche belust Oranje trotseren.

De Lions openden zaterdag het EK met een 4-1-zege tegen Oostenrijk. Een opwarmertje. Loïck Luypaert, die zijn 26ste verjaardag vierde, trof twee keer vanop strafcorner raak. In de tweede helft verspeelden de Belgen niet te veel energie. De ruststand was dan ook meteen de eindstand. Het grote werk komt er vanaf vanavond aan met de knaller tegen thuisland Nederland. In negentien officiële duels kon België slechts één keer winnen van Oranje. Die ene zege kwam er uitgerekend vorig jaar tijdens de Olympische Spelen. Hockeyland Nederland was er doodziek van. "De laatste jaren hebben jullie keihard gewerkt, wij hebben te veel op onze lauweren gerust", klinkt het in Nederlandse hockeykringen. "We dachten te lang dat alles vanzelf bleef gaan."

Lions-kapitein Thomas Briels kan het best schetsen hoe hard die nederlaag bij onze noorderburen aankwam. Briels speelde zeven jaar bij Oranje-Zwart en is beste maatjes met enkele Nederlandse internationals. "De Nederlandse spelers waren er écht kapot van, het was een mokerslag", zegt Briels. "Na Rio trok ik met Oranje-speler Sander Baart op vakantie. Maar over hockey werd er geen moment gepraat. Het zat allemaal nog te diep."

De revanchegevoelens zijn groot bij Nederland. Alleen goud op dit EK in eigen land kan de wrange nasmaak van de gemiste medaille in Rio ietwat doen afnemen. "Nederland is er dan ook helemaal klaar voor", bevestigt Briels. "Het land is hockeygek en wil zo vlug mogelijk zijn plaats aan de absolute top weer innemen. De Nederlandse internationals hebben een jaar naar deze week toegeleefd en willen niet ontgoochelen. Bondscoach Caldas paste zijn spelsysteem aan. Van mandekking ging het naar zoneverdediging en dat bleek de laatste wedstrijden een succes."

photo_news
photo_news

In topvorm

Een goed jaar geleden zorgde Florent Van Aubel voor het derde en beslissende doelpunt tegen Nederland. De twee andere doelpuntenmakers van de memorabele match in Rio, Jérôme Truyens en John-John Dohmen, zijn er niet meer bij. "Die match is met voorsprong mijn gelukkigste hockeymoment", aldus Oost-Vlaming Van Aubel. "Nederland heeft een jaar over die nederlaag kunnen nadenken. Het wordt straks een duel tussen twee teams in topvorm. Wij wonnen de halve finale van de World League in Johannesburg, zij deden hetzelfde in Londen."

Dat Nederland er helemaal klaar voor is, bleek zaterdag. Tegenstrever Spanje werd na spetterend hockey met 7-1 weggespeeld. Niet onmogelijk trouwens dat het deze week twee keer tot een duel der Lage Landen komt: vanavond om 20u in de poulefase en zondag in finale.

photo_news
photo_news
photo_news