Brasschaat bijna klaar voor toernooistart

Morgen gaan op de terreinen van KHC Dragons in Brasschaat de halve finales van de World League Hockey (20 juni-5 juli) van start. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen strijden telkens tien teams voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro en tickets voor de finales van de World League, die eind dit jaar in India (mannen) en Argentinië (vrouwen) gespeeld worden.

In totaal kostte de organisatie van het prestigieuze toernooi in de rand van Antwerpen 2,5 miljoen euro. Een dag voor de start van het evenement zijn er al 30.000 tickets de deur uit. Geïnteresseerden kunnen op de website www.road2rio.be nog terecht om tickets aan te schaffen, enkel de finaledagen in het slotweekend zijn reeds uitverkocht. Minder dan 24 uur voor de eerste wedstrijd lijken de sportaccomodaties klaar voor het toernooi, in het supportersdorp wordt er nog druk gewerkt om alles tijdig in orde te krijgen. "Dit is een enorm toernooi, meer dan honderd medewerkers werken er al een jaar aan", vertelde toernooidirecteur Hans Borstlap vrijdag tijdens de persvoorstelling. "Tijdens het toernooi staan er gedurende twee weken 1.200 vrijwilligers klaar om alles in goede banen te leiden. Dit is voor ons nog maar eens een uitstekende kans om onze sport te promoten. We hopen dan ook op topniveau, op en naast het veld."

De vrouwenteams van Nieuw-Zeeland en Polen krijgen zaterdagvoormiddag om 10u de eer om het toernooi te openen. De Belgische nationale vrouwenploeg (FIH 12) speelt zijn eerste wedstrijd in groep B zaterdag om 16u tegen India (FIH 13). Nadien nemen de Red Panthers het in de groepsfase nog op tegen vicewereldkampioen Australië (FIH 2/24 juni om 18u), Polen (FIH 23/25 juni om 18u) en Nieuw-Zeeland (FIH 4/27 juni om 16u). De top vier van elke groep stoomt door naar de kwartfinales, waar er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld wordt. Om zeker te zijn van kwalificatie voor de Spelen, moeten de Red Panthers in de top drie van het toernooi eindigen.

De Red Lions (FIH 4) starten het toernooi zondag om 16u in groep B tegen Groot-Brittannië (FIH 5), de nummer vier van het EK 2013 in Boom. Nadien volgen nog groepswedstrijden tegen China (FIH 31/23 juni om 18u), Maleisië (FIH 12/26 juni om 18u) en Ierland (FIH 14/28 juni om 18u). Net als bij de vrouwen spelen de beste acht landen daarna met rechtstreekse uitschakeling, de top drie van het toernooi is eveneens zeker van een plaats in Rio. Zowel de Red Lions als de Red Panthers hopen in Brasschaat de kwalificatie voor de Spelen af te dwingen.

In laatste instantie moest er bij de vrouwenploegen nog een wissel doorgevoerd worden. Azerbeidzjan (FIH 19), in groep A ingedeeld met Nederland, Zuid-Korea, Italië en Japan, geraakte niet tijdig in Antwerpen. Hun plaats wordt ingenomen door Frankrijk (FIH 24).