2-0! Red Lions zwoegen tegen Engeland, maar zitten na goals Boon en Hendrickx al in halve finales op EK

Tom Boon viert de opener.
EPA Tom Boon viert de opener.
Van een leien dakje liep het zeker niet, maar de Red Lions hebben ook hun tweede partij op het EK gewonnen. Na 5-0 tegen Spanje, 2-0 tegen Engeland. Boon en Hendrickx troffen raak, maar aan de overkant hield doelman Vanasch samen met Dame Fortuna België recht in een erg netelig derde kwart. Eind goed, al goed en de Lions mogen zich nu al opmaken voor de halve finales. Terwijl de laatste groepsmatch tegen Wales een oefenpartij is, zitten de Engelsen in vieze papieren.

Neen, echt overtuigen deden de wereldkampioenen niet tegen een stug Engeland. Daarvoor speelde het te slordig en zorgde een tactisch sterk Engeland, dat na de draw tegen Wales met het mes op de keel speelde, voor een gesloten partij. Maar dat de Lions ook in moeilijke omstandigheden het pleit naar zich toe trekken, wijst op hun klasse en ervaring. Alleen in het tweede en het vierde kwart konden de Lions hun wil opleggen, met goals van Boon en Hendrickx tot gevolg. Die eerste werkte in de rebound heel handig binnen, die tweede pakte op strafcorner uit met een kanonskogel van jewelste.

Alexander Hendrickx heeft er op strafcorner 2-0 van gemaakt.
BELGA Alexander Hendrickx heeft er op strafcorner 2-0 van gemaakt.

Maar tussen die twee sterkere Belgische periodes was het dikwijls alle hens aan dek. Vanasch deed zijn bijnaam van ‘The Wall’ eens te meer alle eer aan en stond pal. Zijn tweede ‘clean sheet’ op rij. Terwijl de Lions ook geluk hadden toen een Engelse strafcorner verlengd werd tegen de deklat. Oef. Ook koning Filip moet samen met de 7.000 toeschouwers een zucht van opluchting geslaakt hebben. In de halve finales, mogelijk tegen Nederland of Duitsland, zal het beter moeten.

Tom Boon kroop weer in de rol van opportunist voor de goal.
BELGA Tom Boon kroop weer in de rol van opportunist voor de goal.

De eerste twee van de groep stoten door naar de halve finales. De halve finales en finale staan op donderdag 22 en zaterdag 24 augustus op het programma. De Europese kampioen verovert een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Koning Filip was van de partij.
BELGA Koning Filip was van de partij.

De wereldkampioenen van bondscoach Shane McLeod mikken in Antwerpen resoluut op de Europese titel. De Lions waren er in het recente verleden tweemaal kortbij. In 2013 verloren ze in Boom de finale van Duitsland, in 2017 was in Amsterdam gastland Nederland te sterk in de eindstrijd. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dave Janssens

    Sorry maar ik ben niet voldoende op de hoogte van quota binnen het hockey die een MOTM moet bepalen. Verder meer ben ik sowieso geen voorstander van zulke polls waar een teamsport altijd een team effort betreft. Je wint en je verliest samen, geen van beiden doe je ooit alleen. Vandaag was het niet altijd goed maar ze hebben ervoor gevochten en dat was wel duidelijk dus als ik dan toch iemand moet kiezen waarom dan niet de coach die erg goed leek bij te sturen voor 't 4de kwart. Go Belgium!