Zilver en brons! Broers Borlée bezorgen ons land nog twee medailles op EK in Berlijn

Photo News
En daar zijn de volgende Belgische medaille op het EK atletiek in Berlijn. Kevin (45.13) en zijn tweelingbroer Jonathan Borlée (45.19) pakten respectievelijk zilver en brons op de 400 meter in het Olympisch Stadion. Het goud ging naar de Brit Matthew Hudson-Smith.

Jonathan leek de grootste kanshebber - van alle finalisten had hij de tweede beste tijd achter zijn naam staan. Maar het was toch zijn broer die in de finale boven zichzelf kon uitstijgen. Kevin startte in de ongunstige eerste baan, maar in de laatste rechte lijn pakte hij nog uit met een fikse versnelling. Zijn broer bleef niet achter en snelde naar het brons. De Britse topfavoriet Matthew Hudson-Smith won met een straatlengte voorsprong.

Voor Kevin Borlée is het de derde individuele medaille op een groot kampioenschap. In 2010 werd hij in Barcelona Europees kampioen, een jaar later bracht hij brons mee van het WK in Zuid-Koreaanse Daegu. Jonathan Borlée, met 44.43 Belgisch recordhouder, staat voor de eerste keer op het podium. Het is wel de vierde keer dat hij de top zes haalt bij een belangrijke afspraak (5e op het WK 2011, 6e op de Olympische Spelen in 2012, 4e op het WK 2013).

BELGA
AP

Kevin en Jonathan Borlée: "Dit geeft zoveel voldoening"

"We wisten wat we moesten doen, maar dan moet je het nog in praktijk brengen", openden de broers Borlée na hun 400 meter. "We hadden heel veel stress. Gelukkig is de goede koers eruit gekomen", stelde Kevin.

De tweelingbroers stonden voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2012 samen in de finale van een groot toernooi. "Het is tegelijk geniaal én moeilijk om tegen je broer te lopen in een finale, want we willen alle twee op het podium staan. Het eerste wat ik deed, was checken of Jonathan wel effectief derde was. Toen ik de bevestiging kreeg, was dat een enorme opluchting", aldus Kevin nog.

Het brons op dit EK is de eerste individuele medaille op een groot kampioenschap voor Jonathan Borlée. "Ik ben al lang op zoek naar die medaille. Ik eindigde in het verleden vaak op de vierde plaats. En nu sta ik op het podium met Kevin, dat is gewoonweg super", verklaarde de Belgische recordhouder, die sinds donderdag sukkelt met een contractuur in de dij. "Dat is natuurlijk niet aangenaam, maar we hebben getracht me zo goed mogelijk klaar te stomen. Ik ben er toch in geslaagd me op de wedstrijd te concentreren."

"Maar het was een hele zware race, één van de moeilijkste uit mijn carrière. Ik was enorm zenuwachtig. Na 200m voelden de benen heel zwaar aan, maar ik ben geconcentreerd gebleven. Ik ben erin blijven geloven, dit geeft zoveel voldoening." Morgen komen Kevin en Jonathan nog met de Belgian Tornados in actie in de finale van de 4x400m. 

BELGA
Photo News
AP
Jonathan Borlée.
BELGA Jonathan Borlée.
Photo News40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Verhoeven

  Top van alle Belgische atleten! Wat heb ik genoten - wat een beleving, een inzet en een blijdschap; en zij moeten er heel wat voor opofferen en voor veel minder centjes (lees overbetaalde vaak teleurstellende voetballers!)

 • SAM Bedfort

  En de cheeta's . Wat een mooi team! zalig

 • Elle Devee

  Wat een laatste 50 m spurt van Kevin. Ik kon mijn ogen niet geloven. Zeer knappe prestatie. En ze doen dit al 10 jaar. Ze zullen moeilijk te vervangen zijn.

 • Gino Denil

  "Je zet je lichaam in een hogere versnelling. Het leidt ook tot de afbreuk van spieren, maar die trainen de sporters er weer bij", vertelt Olivier de Hon, wetenschappelijk medewerker van de Nederlandse Dopingautoriteit. Of ook: "In het wielrennen, en dan vooral in de bergritten, telt ieder onsje. Als je lichter bent zonder dat je aan spierkracht inboet, ben je nu eenmaal sneller.". Bij het WADA wordt al jaren geijverd om het op de dopinglijst te zetten, Joke Van Kalmthout.

 • emiel wouters

  Een en al topprestatie van jullie en ALLE belgische atleten. Jullie hebben al meer goud, zilver en brons gehaald, ook de ereplaatsen reken ik mee, dan condoom of de olympische spelen. Doe jullie sport voor jullie, en uit plezier. Deelnemen is belangrijker dan winnen. Een spreuk die voor de voetballers meer telt dan voor de rest van onze sporters. want voor hun telt alleen geld en, zou deelnemen ook tellen?