Nog een gouden medaille! Koen Naert loopt iedereen in de vernieling en verovert met toptijd Europese marathontitel

REUTERS
België blijft de gouden medailles opstapelen. Koen Naert (28) heeft zich op de marathon gekroond tot Europees kampioen. De West-Vlaming snelde op tien kilometer van de finish weg van zijn concurrenten en klaarde de klus enig fraai. Het achttiende eremetaal voor België op deze Europese kampioenschappen over alle sporttakken heen. 

“Ik heb het gevoel dat ik fysiek en mentaal echt klaar ben voor het EK”, stelde Naert voor zijn reis naar Berlijn. Met gezonde ambities kwam de West-Vlaming dus aan de start en hij loste die verwachtingen helemaal in. Heel attent liet hij zich vanaf de start meedrijven in een kopgroep van ongeveer 20 stuks. Op het uur werd die onder impuls van de Zwitser Abraham gehalveerd, maar Naert liet zich onder een loden zon niet verrassen en liep continu in positie vier van de kopgroep.

AFP

Na dertig kilometer volgde een nieuwe schifting. Even kwam onze landgenoot in moeilijkheden, maar hij spartelde zich door het netelige moment en vond opnieuw de aansluiting vooraan. Vervolgens zette hij zichzelf op kop, met Abraham en Rachid konden slechts twee opponenten zijn tempo volgen. Lang liep het trio echter niet vooraan, met een heuse tempoversnelling snelde Naert twee kilometer later weg van zijn twee naaste belagers. Wat water over het hoofd en klaar voor een knappe solo van tien kilometer.  

En of Naert zijn marathon goed had ingedeeld. Tien seconden werden een halve minuut, op vijf kilometer van de finish had hij zelfs een voorsprong van 50 seconden. Zijn tempo stokte ook in de slotkilometers allerminst, de gouden medaille was zo na exact 42 kilometer en 195 meter een feit. Dat met een toptijd: 2:09.52. De Zwitser Tadesse Abraham (2:11.24) moest tevreden zijn met het zilver. De Italiaan Yassine Rachik (2:12.09) vervolledigde het podium. Naert zette zowel een persoonlijk als een kampioenschapsrecord op de tabellen.

Na goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp, zilver voor Bashir Abdi op de 10.000m en voor Kevin Borlée op de 400m, en brons voor Jonathan Borlée op de 400m, zorgden de Belgian Tornados op de 4x400 meter gisteravond voor de vijfde Belgische medaille op het EK atletiek in Berlijn, de tweede gouden. Naert brengt dat aantal nu op zes, met drie gouden plakken. 

In totaal is het het achttiende Belgische eremetaal op deze Europese kampioenschappen over alle sporttakken heen en de negende Belgische medaille ooit op een EK marathon. Een glansprestatie. 

REUTERS
AFP
REUTERS

Moriau na diskwalificatie Kimeli: Hem nog nooit zo aangeslagen gezien"

Isaac Kimeli finishte gisteren als vijfde op de 5.000 meter op het EK atletiek in Berlijn, maar werd nadien gediskwalificeerd. Hij kwam bij de start te vroeg naar binnen. Zijn coach Tim Moriau reageerde emotioneel.

"We zijn er allebei kapot van", vertelde Moriau. "Isaac was te gretig bij de start en is te vroeg en lichtjes nonchalant over een kegeltje gestapt. Hij is absoluut terecht gediskwalificeerd. Omdat hij er geen enkel voordeel uithaalde en niemand hinder ondervond, voelt dit wel onrechtvaardig aan. Jarenlang hebben we naar een prestatie als deze toegeleefd, en nu wordt dat ons op zo'n stomme manier ontnomen. Het sportieve primeert, maar als coach denk ik ook meteen verder. Hier hangt zo veel vanaf: zijn sponsorcontract, zijn profcontract, noem maar op."

Moriau was vooral emotioneel omdat hij Kimeli zo aangeslagen aantrof na de diskwalificatie. "Zelf kan ik dit wel plaatsen, al ga ik ook passioneel met de sport om. Maar het viel me enorm zwaar om Isaac zo te zien. Hij had zijn emoties niet meer onder controle. Eerst was er pure woede en moest ik hem kalmeren, daarna viel hij huilend in mijn armen en moest ik hem troosten."

BELGA

Programma

10u: marathon mannen met Koen Naert

19u10: polsstokspringen finale mannen met Arnaud Art

20u15: 5.000m finale vrouwen met Louise Carton
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Koen Naert is op zijn eentje de ganse Belgische voetbalploeg waard. Sportief wel te verstaan, financieel betekent hij maar een kleine werkman

 • danny buyse

  @Rik, Willem bedoeld het geld dat tv zenders krijgen van de staat ook gebruikt worden om voetbalrechten en andere sporten op te kopen om de wedstrijden op hun zender live te kunnen en mogen uitzenden. Krijgen van i.p.v. roof zou beter op zijn plaats zijn. Willem moet wel weten dat er dan niks meer live van gelijke welke sport op tv zal te zien zijn indien ze het geld zouden besteden aan de topsporters hun loon.

 • rik cappelle

  Roof van staatsgelden ?????? Nu moet je Willem dat toch eens verduidelijken want ofwel ben ik achterlijk en oliedom in één en dezelfde persoon want ik begrijp u niet. Wat ik wel weet is dat ik absoluut niet jaloers ben op hetgene dat die topsporters verdienen.

 • Willem Coopman

  De openbare omroep zou beter het geld dat ze besteedt aan de aankoop van voetbalrechten (wat een woord voor roof van staatsgelden) om deze echte topsporters een waardig loon te bezorgen. Maar in ons land waar een gemeenschappelijk topsportcentrum niet eens realiseerbaar is dit onmogelijk dank zei enkele splijtzwammen in de politiek. België, noch vlaanderen verdienen deze sporters eigenlijk niet. Bijzonder jammer.

 • Willy Verstraeten

  Topprestatie Koen en dat in de zwaarste discipline, een waardige opvolger van Karel Lismont en Gaston Roelants. Topzomer voor de Belgische sport !