Nafi Thiam leidt Belgische delegatie op EK atletiek indoor in Belgrado

BELGA
In Belgrado vinden van 3 tot 5 maart de Europese atletiekkampioenschappen indoor plaats. België trekt met een beperkte delegatie van negen atleten naar de Servische hoofdstad, maar kan wel uitpakken met olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam en de Belgian Tornados, die hun titel verdedigen op de 4x400 meter.

Thiam haalde twee jaar geleden zilver op de vijfkamp tijdens het EK indoor in Praag. Ze moest toen alleen Katarina Johnson-Thompson voor zich dulden. De Britse hoeft Thiam komende vrijdag (3 maart) alvast niet te vrezen want Johnson-Thompson start in Servië alleen in het verspringen. Ook te duchten concurrentes als de Française Antoinette Nana-Djimou (Europees indoorkampioene in 2011 en 2013) en de Nederlandse Anouk Vetter (regerend Europees kampioene zevenkamp) ontbreken.

Zonder ongelukken lijkt de 22-jarige Thiam dus klaar voor een gooi naar goud in de Kombank Arena. Alleen de Nederlandse Nadine Broersen (4.830 ptn) en de Wit-Russische Yana Maksimava (4.742 ptn) starten met een beter persoonlijk record. Dat Thiam de goede vorm te pakken heeft, bleek alvast de voorbije weken met overtuigende prestaties op een meeting in Parijs en tijdens het BK in Gent. Ze verbeterde onder meer haar records op de 60m horden (8.37) en met de kogel (15,35m).

Persoonlijk record aanscherpen
Twee jaar geleden totaliseerde Thiam tijdens het EK in Praag 4.696 punten. Haar coach Roger Lespagnard hoopt dat zijn pupil dat persoonlijk record in Belgrado kan aanscherpen tot 4.750 à 4.800 punten. Het Belgische record van Tia Hellebaut uit 2007 bedraagt 4.877 punten.

Thiam kreeg voor de meerkamp in Belgrado een uitnodiging op basis van de 6.810 punten waarmee ze in Rio 2016 olympische roem verwierf.

De vijfkamp wordt op een dag afgewerkt en bestaat uit 60m horden, hoogspringen, kogelstoten, verspringen en 800m.

BELGA

Anne Zagré
Naast Thiam is het op de eerste dag van het EK indoor ook uitkijken naar Anne Zagré en Jan Van Den Broeck. De 26-jarige Zagré verdedigt de Belgische kleuren op de 60m horden. Twee jaar geleden sneuvelde de atlete op het EK in Praag al in de eerste ronde. De Brusselse plaatste zich begin februari op een meeting in Karlsruhe door 8.09 te lopen, een honderdste onder het minimum.

Dat ook zij de juiste vorm beet heeft, bewees ze vervolgens door zowel in Berlijn (8.00) als Metz (7.98) haar persoonlijke besttijd uit 2015 (8.03) aan te scherpen. Het Belgische record staat sinds maart 2009 met 7.92 op naam van Eline Berings. Die prestatie leverde de Gentse destijds in Turijn Europees goud op.

Anne Zagré in Rio
photo_news Anne Zagré in Rio

Jan Van Den Broeck
Jan Van Den Broeck strandde in 2015 in Praag in de halve finales van de 800 meter. De 27-jarige Dendermondenaar liep eind januari op de VAL-kampioenschappen 1:48.08 (veertien honderdsten onder het minimum) en boekte zo zijn ticket voor Servië. Als Van Den Broeck vrijdagmiddag de eerste ronde overleeft, mag hij zaterdag om 19u25 een gooi doen naar een finaleplaats.

Jan Van Den Broeck
Photo News Jan Van Den Broeck

Niels Pittomvils
Ook zaterdag is het de eerste competitiedag voor Niels Pittomvils. De 24-jarige Limburger, de vriend van Nafi Thiam, kreeg van de Europese atletiekfederatie een uitnodiging voor de zevenkamp nadat hij begin februari met 5.966 punten ruimschoots voldeed aan het Belgische minimum (5.793 ptn). De zevenkampers werken zaterdag vier nummers af: 60m, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. Zondag volgen de 60m horden, polsstokspringen en de afsluitende 1.000 meter.

Niels Pittomvils
Photo News Niels Pittomvils

Belgian Tornados
Op de slotdag, zondag 5 maart, komt naast Pittomvils mogelijk ook Jan Van Den Broeck een derde keer in actie als hij zich plaatst voor de finale van de 800m. Die wordt om 17u50 gelopen. In het slotnummer van het EK (om 19u23) is het uitkijken naar de Belgian Tornados. De Belgische mannenploeg op de 4x400 meter verdedigt in Belgrado zijn titel van 2015. In vergelijking met het team dat in Tsjechië goud haalde, komt Robin Vanderbemden in de plaats van Jonathan of Kevin Borlée. Eigenlijk wilde coach Jacques Borlée zijn tweelingzonen laten rusten, maar bij gebrek aan alternatief zal een van beiden toch moeten aantreden. Wie dat wordt, kon Jacques Borlée vorige week tijdens de voorstelling van het team in de Gentse Topsporthal nog niet vertellen. De 29-jarige twins keren dinsdag vanuit Australië terug uit stage en het is afwachten hoe ze de jetlag verteren.

Julien Watrin en Dylan Borlée lopen zondagavond zeker. Die laatste is er dan weer niet bij op de individuele 400 meter, een discipline waarin hij twee jaar geleden verrassend EK-zilver haalde en België zo een derde medaille bezorgde (naast die van Thiam en de 4x400).

Dylan Borlee (links), Robin Vanderbemden (midden) en Julien Watrin (rechts)
BELGA Dylan Borlee (links), Robin Vanderbemden (midden) en Julien Watrin (rechts)