Britse Johnson-Thompson stoot Thiam weer van leiderstroon na 200 meter en telt 87 punten meer, dag 2 zevenkamp belooft thriller te worden

Photo News
Nafi Thiam gaat niét als leider de nacht in na de eerste dag van de zevenkamp op het EK atletiek in Berlijn. Na de derde proef, het kogelstoten, greep onze landgenote autoritair de macht, maar op de 200 meter verhuisde de leiderstroon weer naar de Britse Katarina Johnson-Thompson. Die sloot dag 1 af met een voorsprong van 87 punten op Thiam. Vrijdag staan nog het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter op het programma, in een zevenkamp die op een echte thriller dreigt uit te draaien. Hieronder een overzicht van een dag topatletiek in Berlijn.

Thiam: "Vooral ontgoocheld over hoogspringen"

Nafi Thiam sprak van een moeilijke dag na de eerste vier proeven in de zevenkamp op het EK atletiek. "Vooral over het hoogspringen ben ik ontgoocheld, want daarin kan ik veel punten pakken", zei ze na afloop in het Olympisch Stadion. De Wereldatlete van het Jaar mikt na haar olympisch goud en wereldtitel op een eerste Europese titel, maar haar eerste wedstrijddag verliep niet naar wens. Zo faalde ze in haar lievelingsonderdeel, het hoogspringen, driemaal op 1m94. Eerder dit jaar scherpte ze haar wereldrecord nog aan tot 2m01.

"Eigenlijk voelde ik me echt goed, ook mentaal zat het snor", aldus Thiam. "Het hele jaar door doe ik opofferingen. Maar het is nu eenmaal zo, dat is sport. Ik ben zeker niet ongerust. Ik ben blijven knokken, al is het erg warm en ook het tijdschema maakt het niet eenvoudig. Op karakter heb ik mijn persoonlijk record verbeterd in het kogelstoten. Ook mijn 200 meter heb ik goed ingedeeld. Natuurlijk is het mijn doel om morgen top te zijn. Maar dat kan je nooit garanderen in de sportwereld. Ik zal er in ieder geval voor gaan, zoals altijd. Volgens mij wordt het verspringen beslissend", eindigde Thiam, 126 punten verwijderd van haar persoonlijk record.

Photo News

Johnson-Thompson stoot Thiam weer van leiderstroon

Het is tijd voor de laatste proef van de eerste dag van de zevenkamp, de 200 meter. Niet het favoriete onderdeel van Nafi Thiam. Haar eindtijd is een meevaller: 24.81, een chrono waarmee ze zeker tevreden kan zijn. Thiam scoort er 904 punten mee en sluit dag 1 af met 3.930 punten. In de laatste reeks is het de beurt aan Johnson-Thompson, haar voornaamste concurrente. En de Britse pakt uit met een geweldige chrono: 22.88. Met die tijd - de snelste chrono ooit in de zevenkamp op een EK - komt Johnson-Thompson op een totaal van 4.017 punten, 87 meer dan Thiam.

Noor Vidts, die tot een tijd van 24.80 kwam op de 200 meter, staat na de eerste dag met 3.488 punten op de negentiende plaats. Hanne Maudens klokte 24.10, zij telt nu 3.556 punten, goed voor een zestiende plaats.

AP

Geen hoogspringfinale voor Ghuys

Bram Ghuys kon zich niet plaatsen voor de finale van het hoogspringen bij de mannen. De 25-jarige atleet van Olympic Essenbeek Halle ging in de tweede groep bij zijn eerste sprong al over 2m16, maar faalde vervolgens op 2m21. Ghuys bleef daarmee onder de voor zichzelf gestelde ambities, want vooraf had hij gemikt op een stek bij de beste twaalf in de finale. Medio vorige maand scherpte hij zijn persoonlijk record nog aan tot 2m26 en dat had in Berlijn een finaleplaats opgeleverd. Uiteindelijk moest hij in de Duitse hoofdstad vrede nemen met de 25ste plaats.

BELGA

Berings: "Dit is zo rot"

Eline Berings kon zich dus heel erg nipt niet plaatsen voor de finale van de 100 meter horden. Ze was amper vijf duizendsten te traag. "Dit is zo rot", verklaarde de Gentse na afloop. "Ik kan mezelf niets verwijten. Ik had niet verwacht met 12.94 eruit te liggen. Normaal gezien bereik je daar toch de finale mee."

Berings dook nu al acht keer onder 13 seconden dit seizoen. "Mijn start was goed, maar daarna kon ik niet versnellen. Ik miste wat kracht. Ik heb wat last van de warmte, eerder vandaag was ik wat duizelig."

BELGA

Maudens 22ste na kogelstoten, Vidts 23ste

Nog wat cijfermateriaal uit de zevenkamp: Hanne Maudens verzamelde 721 punten met een worp van 12m90. Noor Vidts kwam niet verder dan 11m83 en 650 punten. Maudens (2.585 punten) en Vidts (2.583) zijn respectievelijk 22ste en 23ste in de tussenstand.

Ook Laus uitgeschakeld op 400 meter

Opnieuw een Belgische in actie in de halve finale van de 400 meter. Camille Laus eindigt net als Cynthia Bolingo zesde in 52.40, onvoldoende voor een finaleplaats, en dezelfde chrono als in de reeksen. "Dat is wat raar, ik had beter willen doen dan gisteren. In de laatste rechte lijn kon ik mijn snelheid niet behouden", aldus de 25-jarige vriendin van Kevin Borlée. "Maar eigenlijk ben ik meer dan tevreden. Voor het seizoen had ik nooit durven dromen dat ik hier zou staan." 

Photo News

Thiam verbetert PR in kogelstoten

Derde poging van Nafi Thiam in het kogelstoten en wat voor één! Met een worp van 15m35 verbetert ze haar persoonlijk record met zes centimeter. Thiam wordt meteen stevig leider na het kogelstoten waarin ze 884 punten sprokkelt. Met een totaal van 3.026 punten telt ze exact 100 punten meer dan haar belangrijkste concurrente, de Britse Katarina Johnson-Thompson (2.926). De derde plaats is voor de Duitse Carolin Schäfer (2.843). 

EPA

Bolingo out in halve finale 400 meter

Het gaat snel in Berlijn, we krijgen opnieuw een Belgische in actie. Cynthia Bolingo staat klaar voor haar halve finale in de 400 meter. De Brusselse gaat voortvarend van start, maar valt in de laatste rechte lijn terug. Bolingo finisht als zesde in 51.92 en is uitgeschakeld. "Ik was erg vermoeid en begon te verkrampen", aldus Bolingo. "Ik voelde me minder relaxed dan in de reeksen (waarin ze haar PR aanscherpte tot 51.69, red.). Maar ik ging er helemaal voor. Mijn beste baanrondes liggen nog voor me. Het wordt moeilijk om te recupereren voor de reeksen van de 4x400m van morgen. We zullen zien."

Photo News

Berings sneuvelt met vijf duizendsten in halve finale

Het is tijd voor Eline Berings in de halve finale van de 100 meter horden. Onze landgenote komt uitstekend uit de startblokken, maar valt in het tweede deel van de race wat terug. Berings eindigt vierde in een tijd van 12.94, de tweede verliezende tijd van alle deelneemsters. Daarmee kan ze alsnog opgevist worden voor de finale, maar het mag helaas niet zijn. De Poolse Karolina Koleczek (en nog twee andere atletes) loopt in de derde halve finale exact dezelfde tijd: 12.94. Dan komt het op de duizendsten aan en die zijn in het voordeel van de Poolse. Exit Berings, die vijf duizendsten trager was.

AP

Thiam virtueel weer op kop na eerste poging in kogelstoten

In Berlijn is het kogelstoten van start gegaan, het derde nummer in de zevenkamp bij de vrouwen. De eerste poging van Nafi Thiam is meteen een goeie, ze komt tot 14m81. Concurrente Katarina Johnson-Thompson moet het bij haar eerste worp met een stuk minder doen: 12m59. Dat betekent dat Thiam in de virtuele rangschikking de eerste plaats overneemt van de Britse.

Onweer gooit mogelijk roet in het eten

Door aangekondigd onweer kunnen de vanavond geplande medailleceremonies op het EK atletiek in Berlijn niet doorgaan, zo kondigt de organisatie aan. Die huldigingen vinden het hele toernooi plaats op de Breitscheidplatz.

De avondsessie in het Olympisch Stadion gaat voorlopig wel zoals gepland door. "Al kunnen de competities, door het weer, uitgesteld worden", zo klinkt het. "De veiligheid van de atleten, de toeschouwers en alle andere bij het evenement betrokken personen is het belangrijkst bij de beslissingen die we nemen."

In het Olympisch Stadion gaat de avondsessie om 19u15 van start met het kogelstoten in de zevenkamp, met Nafi Thiam, Hanne Maudens en Noor Vidts.

Nafi Thiam maakt het zich lastig

1m91 in het hoogspringen: dàt zijn we van Nafi Thiam niet meer gewend. Ze won er, samen met Katarina Johnson-Thompson weliswaar de proef mee en rukte ook op naar de tweede plaats in de tussenstand, maar het is van Götzis 2016 (1m89) geleden dat de 23-jarige Naamse in een zevenkamp nog zo'n 'bescheiden' hoogte haalde. In een kampioenschap bleef ze op het WK in Peking op 1m84 steken. Maar in Rio ging ze nog over 1m98 en op het WK in Londen over 1m95. Eind mei vestigde ze in Götzis nog een wereldrecord in de heptatlon met een sprong over 2m01. Het laat zich raden dat, na een matige tijd op de 100m horden (13.69), Thiam met een totaal van 2.142 punten ver achter ligt op het schema van haar persoonlijk record: 140 punten al. 

Thiam maakt het zich zo ook lastig in haar missie om de 'grandslam' te winnen: na olympisch en wereldgoud nu ook goud winnen op het EK. Ze zal sterk voor de dag moeten komen in de werpnummers - het kogelstoten vandaag en het speerwerpen morgen - en op niveau moeten presteren in het verspringen en op de 200m om haar kansen op de Europese titel gaaf te houden. Katarina Johnson-Thompson leidt na twee proeven met 2.193 punten, Katerina Cachova volgt als derde met 2.122 punten.

Noor Vidts, die op de 100m horden met een beste seizoenstijd begon van 14.08, zette in Berlijn ook haar beste prestatie van het jaar neer: 1m79. Zij schoof daarmee op van de 21ste naar de 14de plek, met 1.933 punten. Hanne Maudens bleef met 1m73 dan weer een stuk onder haar PR van 1m80, maar blijft wel 20ste in de stand, met 1.864 punten.

AP

Obasuyi heropgevist op 110 meter horden

Michael Obasuyi, recent vierde op het WK junioren, raakte bij zijn EK-debuut in eerste instantie niet verder dan de eerste ronde op de 110 meter horden. Obasuyi, die zondag 19 wordt, raakte de tiende horde en eindigde als zevende in zijn reeks, in 13.78. De tweede tijd uit zijn carrière en slechts drie honderdsten boven zijn PR maar niet voldoende om zich te kwalificeren voor de halve finales.  "Daar baal ik niet van", zei Obasuyi. "Het ritme lag hoog voor een 18-jarige. Eén grote fout heeft me heel wat tijd gekost. Ik ben blij dat ik hier heb mogen lopen. Het was een fantastische belevenis. Mijn coach Patrick Himschoot heeft me gezegd dat ik er moest van genieten en dat heb ik dan ook gedaan."

Later op de dag kreeg hij evenwel goed nieuws: de Fransman Ludovic Payen zegde af voor de halve finales en Obasuyi werd zo heropgevist.

BELGA

Crestan sneuvelt op 800 meter

Ook voor Elliott Crestan zit het EK er na reeksen al op. Op de 800 meter finishte de Naamse atleet, die op het WK voor junioren nog brons won, als zesde in de snelste reeks, maar zijn tijd van 1:47:35 volstond niet om zich te kunnen kwalificeren voor de halve finales. "Ik ben redelijk tevreden na een race waarin er tamelijk snel werd gestart. Ik kreeg het lastig na de eerste ronde en in de laatste 300m ging het ook heel hard. Ik heb gevochten in het slot om er toch enkelen achter me te laten. Ik wou echt niet op de laatste plek eindigen."
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Popelier

  De prijzen woorden aan de meet verdeeld, goud ,zilver en of brons is en blijft nog altijd een top prestatie van Thiam. Is toch o zo makkelijk kritiek te geven vanuit de makkelijke zetel. Je moet het maar doen wat Thiam presteerd ihb op dit hoog niveau. Proficiat Thiam.

 • Jean Emare

  Alle vertrouwen in dat het goedkomt. En wat Berings betreft.. supermadam en wie kritiek geeft.. kom na al het leed maar eens terug op hetzelfde niveau! Het was btw maar nipt dat ze niet in de finale zat.

 • Lieven De Groote

  Ja Jos, Nafi is maar een middelmatige atlete natuurlijk. Wereldkampioen en Olympisch kampioen, kan iedereen worden! Vooral jij waarschijnlijk :):):) Topmadadame!!!!

 • Gilbert Vermeersch

  Komt wel in orde met Thiam, zij is wereldklasse.

 • Dirk Van Den Bossche

  Jos kent er dus ook niets van . Hoe kan je nu als Belg supporteren voor een ander land. Of misschien geleerd van de reacties bij het wielrennen , daar zitten ook van die gasten die constant Greg , Wout en nu ook Victor afbreken.