Atletiekbond reageert na uitlatingen Thiam: “Onhandige termen zijn aangepast”

Nafi Thiam.
BELGA Nafi Thiam.
De Belgische atletiekbond heeft gereageerd op de uitlatingen van Nafi Thiam. De atlete luchtte haar hart na het gedoe rond het foute shirt op het EK, de gedragscodes en de chantage door de eigen federatie. “De onhandige termen in de overeenkomst zijn intussen aangepast”, stelt Thomas Lefebvre, de vicevoorzitter van de Franse afdeling bij RTBF. 

Veel scheelde het niet of zevenkampster Nafi Thiam was op het EK atletiek in Berlijn uit competitie gezet. Haar eígen federatie (RBAF) dreigde met die ­waanzinnige sanctie omdat de olympische en wereldkampioene gedurende drie proeven het foute truitje droeg. “Het had me mijn EK-goud kunnen kosten”, zei Thiam gisteren. 

“Ik begrijp dat de atleten geschokt zijn”, reageertThomas Lefebvre, de vicevoorzitter van de Franse afdeling bij RTBF. “Er stonden onhandige termen in de overeenkomst maar die zijn intussen aangepast. Deze nieuwe versies worden door de Franstalige en Nederlandstalige federaties naar de atleten gestuurd. We proberen ook pedagogisch te werk te gaan door het belang van de gedragscodes uit te leggen.” 

Lefebvre sprak ook over Thiam zelf. Zes maanden deed zij er het zwijgen toe en beet ze op haar lip. “Het werd slecht ervaren door de atlete, maar ook door de federatie”, vertelt Lefebvre. “Organisatoren kunnen namelijk geen atleten laten deelnemen wanneer de kleding niet officieel is. Hadden de scheidsrechters hun werk gedaan, stonden we hier nu niet. Dat vind ik jammer. Als ze me persoonlijk wil ontmoeten, met of zonder haar managers, staat mijn deur open.” 

Nafi Thiam.
Sebastien Smets - Photonews Nafi Thiam.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Van Campenhout

  Thomas Lefebvre : een omhoog gevallen amateur die zich koning waant over professionele atleten, die dienen te dansen naar zijn grillen.

 • joannes Roderigas

  Daar wringt het schoentje, de atletiekbond sluit sponsordeals af met firma's maar de atleten zien daar een peulschil van, maar moeten zich wel aan de regels van de bonnd houden, dit betekent dat er binnen enkele jaren geen atletiekers meer zullen zijn, enkel nog op zelfstandige basis, anders zijn ze gewoon meelopers.

 • Filip Daelman

  Een totaal gebrek aan respect voor onze sporters en toppers ! Typische Belgische “sport-cultuur”... i.p.v. hun sporters voor 200 % te steunen, laten ze deze mensen totaal in de steek en proberen ze er nog geld uit te slaan ook. Hoe wil je de jeugd nog gemotiveerd krijgen om zich hiervoor in te zetten... echt On-be-grij-pe-lijk....

 • Francis Smet

  Gangsters zijn het bij de Atletiekbond, nu gaan ze reageren als het te laat is. Trouwens dat van die portretrechten is nog niet opgelost, net als de boetes van 20000 euro. Vraag het maar eens aan de broertjes Borlee. Hoe wil je zo atleten motiveren?

 • Eric Freys

  " hadden de scheidsrechters hun werk gedaan ...." zielig is dat ..... reageer dan tegen de scheids ipv tegen de atlete