Abdi bezorgt België eerste eremetaal op EK atletiek! - Tranen bij Renée Eykens na val - Van der Plaetsen stapt uit tienkamp

BELGA

Zilver voor Abdi na knappe 10.000 meter

Bashir Abdi heeft een nieuwe Belgische medaille in de wacht gesleept. Onze landgenoot kwam op het EK atletiek in de 10.000 meter aan op de tweede plaats. De Gentenaar moest enkel de Fransman Morhad Amdouni voor zich dulden. Soufiane Bouchikhi moest lossen in de laatste rechte lijn en eindigde op de zesde plaats.

Abdi finishte in 28:11.76 en was zo net iets trager dan Amdouni (28:11.22). De derde plaats was voor de Italiaan Yemane Crippa (28:12.15). Bouchikhi kwam na 28:19.04 over de streep. Simon Debognies (29:00.98) werd vijftiende en behaalde dus zijn vooropgestelde doel (top 16).

BELGA

Bouchikhi bevond zich de hele race in de voorste gelederen. Abdi verstopte zich aanvankelijk in de buik van het peloton, maar schoof gaandeweg op en verscheen halfweg koers ook helemaal vooraan. De Spanjaard Adel Mechaal legde in de laatste ronden een verschroeiend tempo op en dunde de kopgroep uit tot vijf lopers met daarin Bouchikhi en Abdi. In de slotronde voerde Abdi de forcing, Bouchikhi kon in de laatste rechte lijn niet aanklampen. Daarinstak Abdi een hand uit naar de zege, maar dat was dus net niet voldoende.

De 29-jarige Abdi zorgt zo voor de eerste Belgische medaille op dit EK. Het is ook al van 1994 dat ons land Europees eremetaal veroverd op de 10.000 meter. Toen pakte Vincent Rousseau het zilver in Stockholm.

Photo News
Delegatieleidster Stephanie Noel feliciteert Abdi na zijn zilveren exploot.
BELGA Delegatieleidster Stephanie Noel feliciteert Abdi na zijn zilveren exploot.

"Ik ben blij dat ik die medaille te pakken heb, maar ik ben ook teleurgesteld omdat ik zo dicht bij goud was", stelde de 29-jarige Abdi, die in de laatste meters de Fransman Morhad Amdouni zag voorbijsnellen. "Na een vierde plaats op het EK in Helsinki (2012) en een vijfde plaats op het EK in Zürich (2014) heb ik dan toch die medaille beet."

"Ik heb heel tactisch gelopen", vervolgde Abdi. "Uit ervaring weet ik dat het doorgaans aankomt op de twee laatste rondes. Ik heb hard getraind op snelheid, en dat zag je hier. Maar misschien had ik nog vroeger moeten aanvallen." In Berlijn zet Abdi een punt achter zijn carrière op de piste. "Maar misschien moet ik daar toch nog eens over nadenken", lachte hij. "Ach, er wacht me ook nog een mooie toekomst op de marathon."

BELGA

"Het is altijd een droom geweest om iets terug te kunnen doen voor het land dat me kansen gegeven heeft. Ik weet niet wat er van me terechtgekomen zou zijn zonder België. Hopelijk kan ik jongens met eenzelfde achtergrond als ik inspireren", aldus de in Somalië geboren atleet van Racing Club Gent, die in 2002 in België terechtkwam. Abdi weet nog niet of hij zaterdag zal deelnemen aan de 5.000m. "Ik zal zien hoe mijn lichaam reageert op deze inspanning, het was toch erg warm. Morgen hak ik de knoop door", besloot Abdi.

AP
BELGA

Opgave Van der Plaetsen in avondsessie tienkamp 

Thomas Van der Plaetsen is uit de tienkamp op het EK atletiek in Berlijn gestapt. Onze landgenoot voltooide vanmorgen de 100m, het verspringen en het kogelstoten. In de avondsessie gaf hij er na het hoogspringen de brui aan. Van der Plaetsen stond op dat moment 17de, maar had schijnbaar nog te veel last van een aanhoudende hielblessure. 

 "Ik kwam niet honderd procent fit naar hier, maar ik moest het proberen", reageerde de titelverdediger. "Tien dagen heb ik in juli niet eens kunnen stappen door die voetblessure", blikte Van der Plaetsen terug op de afgelopen maand. "Maar ik moest het proberen. Los van die voet ben ik gewoon goed in vorm, en als titelverdediger wilde ik hier hoe dan ook aan de start komen. Bij het verspringen werd de pijn aan de voet weer feller, en vanaf dan kon je misschien wel zien aankomen dat een opgave mogelijks zou volgen. Plots verkrampte mijn rechtervoet helemaal. En toch wilde ik doorzetten. Wie weet zat er bij andere proeven wel nog iets mooi in en kon ik alsnog boven de 8.000 punten uitkomen."

Ook op het WK in Londen vorig jaar moest Van der Plaetsen al geblesseerd de strijd staken. Dat maakte het er in Berlijn alleen maar pijnlijker op. "Dit valt een stuk zwaarder dan vorig jaar. Eén kampioenschap niet kunnen uitdoen is geen ramp, maar twee grote toernooien op rij missen is toch zuur. Dit is een zware teleurstelling. Meteen spelen natuurlijk ook enkele mogelijke consequenties op in mijn hoofd. Welke gevolgen zal dit hebben naar ondersteuning toe? Mijn profcontract is in gevaar, maar in Götzis in mei zat ik na zeven proeven wel op schema voor meer dan 8.300 punten. Hopelijk kan dat overtuigen om mij mee te nemen richting Tokio 2020."

Lees hieronder het relaas van zijn dag

BELGA

Van der Plaetsen begon matig aan tienkamp in ochtendsessie

Geen al te best begin van de dag voor de 27-jarige Van der Plaetsen op de 100m. De titelverdediger, die zijn PR van 8.332 punten van Rio 2016 hoopte te verbeteren, spurtte naar 11.48. Toch 24 honderdsten trager dan op de Spelen, waarmee hij meteen 51 punten achter ligt op schema. Tijdens de Hypomeeting in Götzis eind mei klokte hij nog 11.13, slechts negen honderdsten boven zijn PR van 11.04, dat al van mei 2014 dateert. 

In het verspringen moest Van der Plaetsen nog meer toegeven. Bij zijn eerste poging landde hij op 7m41, 25 centimeter minder ver dan in Rio. Zijn derde poging benutte hij niet: hij had te veel last van zijn hiel, een blessure die hij bij het polsstokspringen tijdens het BK begin juli had opgelopen. 

De vrees bestond dat Van der Plaetsen de strijd zou staken, maar uiteindelijk trad hij toch aan in het kogelstoten. Bij zijn eerste poging smeet hij 13m35, beter dan in Rio waar hij op 12m84 bleef steken, maar nog altijd onder zijn PR (14m12) en season's best (14m00). De tweede poging ging de mist in, net als de derde en zo bleef hij steken op een totaal van 2.359 punten. Hij staat daarmee 19de in de tussenstand.

Veel erger verging het vanochtend Kevin Mayer. De olympische en wereldkampioen begon sterk op de 100m, met een persoonlijk record van 10.64, maar bij het verspringen liep het fout. Drie nulsprongen: hij kan de Europese titel al vergeten. De Fransman gaf even later dan ook op.

Photo News

Aardig begin avondsessie mondt uit in opgave

Rond 18u30 begon Van der Plaetsen dan in de avondsessie aan het hoogspringnummer. Onze landgenoot begon het vierde onderdeel van de tienkamp met een succesvolle eerste poging over 1m96. Daarna ging het in twee pogingen over 2m02. Zijn sprong over 2m05 lukte meteen, maar 2m08 bleek te hoog voor onze landgenoot. Na het hoogspringen bezette Van Der Plaetsen de 17de plaats met 3.209 punten. De leiding was op het moment van Van der Plaetsens opgave in handen van de Brit Tim Duckworth (3.559 ptn), die als enige over 2m17 geraakte.

BELGA
BELGA

Schippers onttroond

Titelverdedigster Dafne Schippers heeft haar fletse seizoen niet kunnen kleuren met goud op de 100 meter bij de EK atletiek. De Nederlandse atlete werd onttroond door de Britse Dina Asher-Smith, die won in een evenaring van de beste wereldjaarprestatie (10.85). Schippers (10.99) moest in de drukkende warmte genoegen nemen met het brons. De Duitse Gina Lückenkemper pakte het zilver bij de vrouwen in 10.98.

Bij de mannen was de zege op de 100 meter voor een andere Brit, Zharnel Hughles. Die won in een Europese recordtijd van 9.95. Hughes haalde het nipt voor zijn landgenoot Reece Prescod (9.96) en de Turk Jak Ali Harvey (10.01) 

EPA

Drie op drie voor broers Borlée

Kevin Borlée plaatste zich met verve voor de halve finales van de 400 meter. De Europese kampioen van 2010 liep vanuit de buitenbaan naar de eerste plaats in zijn reeks in een tijd van 45.29, zijn beste chrono van het jaar.

Broer Jonathan knokte zich vijf minuten later eveneens knap naar reekswinst en eveneens in een beste seizoenstijd. 45.19 is meteen de snelste chrono ooit die in de eerste ronde van een EK is gelopen. En nog wat later werd het drie op drie: Dylan won zijn reeks in 45.84 en liet onder meer de Britse topper Martyn Rooney achter zich. 

In de totaalstand tekende Jonathan voor de scherpste chrono, net voor Kevin. Dylan klokte de tiende tijd. Hoopgevend voor de halve finales van morgen, waarin wel de top twaalf van de 400m ook aantreedt. "Met drie in de halve finales staan, dat is fantastisch", stelde Dylan Borlée. "Het is toch een kleine droom die werkelijkheid wordt. Ik heb de reeksen van mijn broers bekeken en vond hen erg relaxed. Dat ik mijn reeks win, is goed voor het vertrouwen."

BELGA
BELGA
BELGA

Hordenmeisjes naar halve finale

Op de 400m horden kwalificeerde Margo Van Puyvelde zich voor de halve finales van morgen. Zij finishte als derde in haar reeks in 56.70, 75 honderdsten boven haar PR en beste seizoenstijd (55.95). Ook Justien Grillet vergezelt Van Puyvelde en Hanne Claes, die was vrijgesteld voor de eerste ronde, naar de halve finales. Grillet werd eveneens derde, in 56.94, ruim een halve seconde boven haar PR (56.31).

Margo Van Puyvelde (links) werd derde in haar reeks.
AP Margo Van Puyvelde (links) werd derde in haar reeks.

Tranen voor Eykens op 800 meter: "Heel pijnlijk om er zo uit te gaan"

Renée Eykens kende minder geluk in haar reeks van de 800m. Twintig meter voor de meet kwam ze ten val en bleef ze huilend liggen: haar EK zit erop. Eykens verloor haar evenwicht toen ze naar de buitenkant wilde uitwijken om zich te positioneren voor haar eindspurt. Een zwaar ontgoochelde Eykens bleef lang op de piste liggen en werd uiteindelijk met de hulp van de reekswinnares, de Oekraïense Pryshchepa, rechtgetrokken.

"Als je voelt dat je bij de eerste drie had kunnen eindigen en je valt, dan is dat hard. Het is klote dat ze zo de deur dichtdoen", verklaarde een emotionele Eykens. "Ik voelde dat ik meekon en dat ik over had. Maar ik kon nergens voorbij en probeerde tussenin een gaatje te vinden. Maar toen struikelde ik en dan was het gedaan. We hebben hier meer dan een jaar heel hard voor gewerkt. Ik kan niet uitleggen hoe pijnlijk het is er zo uit te gaan", besloot Eykens, van wie de EK-voorbereiding werd verstoord door een pijnlijke voet. De bond besliste - na het bekijken van de beelden - geen protest aan te tekenen omdat het Eykens was die de Française Claudia Saunders aantikte. 

Photo News
Renée Eykens bleef huilend liggen.
BELGA Renée Eykens bleef huilend liggen.
AP
BELGA14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • stavros kanakaris

  Ja mooi he, de nieuwe Belgen presteren goed.

 • Jan Wuyts

  Dikke proficiat aan Abdi. Vreemd dat onze media hem blijkbaar nauwelijks of niet hebben gevolgd of vergis ik mij? Ik hoor pas nu van hem door toevallig op tv de 10.000m te volgen. Maar ja, in een land waar de voetbal en de fiets keizer en koning zijn op tv zijn andere sporten bijna "rand" gebeurtenissen, nauwelijks het vermelden waard tot zo iets fantastisch gebeurd!

 • Ingrid Charlier

  Respect!! een groot atleet met de juiste ingesteldheid. Dikke proficiat.

 • SAM Bedfort

  Prachtige prestatie. Dikke proficiat.

 • Sacha Van der Putten

  Nice job Abdi, sterk werk! PROFICIAT !!!