Drank & drugs & dammen

TWEE NEDERLANDERS ONTDOEN 'SLIMME SPORT' VAN NERDY IMAGO

RV
Dammen en schaken voor oudjes, nerds en bollebozen? Niets van! De denksport is afgestoft. De wereldtitel dammen wordt beslecht tussen twee hippe Nederlanders - met de steun van hiphopper Ronnie Flex. Ja, die van 'Drank & drugs'. "Jongeren schamen zich niet langer voor hun 'slimme' hobby", klinkt het.

Wie Roel Boomstra (23) en Jan Groenendijk (19) ziet, heeft twee hippe jongens voor zich. Modieuze bles, stoere blik op oneindig en een hoodie met 'Wereldtitel dammen 2016'-logo. Dammen? Zeker. Twee potentiële wereldkampioenen zelfs, want de Nederlanders strijden binnenkort tegen elkaar om de begeerde titel. Helemaal gesteund door hiphoplabel Top Notch, dat ook de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig, Tourist LeMC, Lil' Kleine en Ronnie Flex onder zijn hoede heeft. Die laatste trekt samen met de twee damtalenten zelfs van school tot school om kinderen te inspireren en hen te laten geloven in hun talent.

New wave

"Groenendijks verhaal intrigeerde me", verklaart Top Notch-producer Kees de Koning de opmerkelijke connectie. "Die won als 17-jarige debutant bijna de wereldtitel. Het heeft iets magisch, hoe je je schijnbaar uit het niets naar de top kan werken. Ik beschouw het spel als de new wave van de sport."

Niet alleen dammen, ook schaken scheert momenteel hoge toppen. Het WK is volop aan de gang en de spannende strijd tussen Magnus Carlsen en uitdager Sergej Karjakin wordt van over de hele wereld gevolgd. Niet via droge verslaggeving, wel met online live-uitzendingen - achter een betaalmuur -, 360 gradencamera's en virtual reality. De 25-jarige Noor Carlsen is de absolute rockster van het schaken. Hij is te zien in reclame voor Porsche, was model voor G-Star en prijkt in de top 100 van meest invloedrijke mensen volgens 'Time'. "Hij zorgt ervoor dat jongeren zich niet langer schamen voor hun 'slimme' hobby", zegt Bart Van Tichelen van de Belgische schaakbond.

Hogeschool
Ook in ons land surfen ze graag mee op de golf. Zeker voor schaken lijkt dat aardig te lukken. Van de 4.500 aangesloten leden in de 140 clubs is de helft jonger dan 25. "We zetten volop in op schoolschaken", aldus Van Tichelen. "In de hogeschool van Brugge is schaken een optie in de lerarenopleiding, in Wallonië zit het in het lessenpakket en in Vlaanderen wordt het aangeboden als buitenschoolse activiteit. Daar plukken we nu de vruchten van."

De Belgische dambond past ook al de scholenstrategie toe. De weg is nog lang, maar bij de 150-tal competitiedammers zijn steeds meer jongeren. Damclub Heule bijvoorbeeld, de grootste van ons land, verwelkomde de laatste drie jaar 16 jeugdspelers. "Helaas zijn er veel te weinig clubs om het echt van de grond te krijgen", vindt Johan Demasure, jeugdleider van de werelddambond. "Spijtig, want dammen is zo veelzijdig. We kunnen alleen maar hopen dat de Hollandse hype ook hier een briesje geeft."