Dopingexpert geschokt door levensbedreigende bloedwaarden

Gisteren maakten we gewag van een nieuwe en bovenal grootschalige bloeddopingaffaire aan het licht gebracht door BBC, ARD en 'Sunday Times'. Een van de opgevoerde dopingexperts in de verbijsterende zaak waarin sprake was van 800 verdachte bloedstalen laat intussen optekenen dat er bij de resultaten sprake is van levensbedreigende situaties. Sommige atleten gaan blijkbaar wel erg ver om te presteren.

Robin Parisotto en Michael Ashenden waren de experts ter zake die de stalen onderzochten en hun bevindingen zijn ronduit schokkend: "We moeten ons serieuze vragen stellen als er geen actie werd ondernomen, vooral voor de resultaten na 2009. Sommige bloedwaarden waren zo extreem dat ze een regelrechte aanslag vormden op de gezondheid van de atleten." De Australiër Parisotto geeft wel aan dat niet alle 800 abnormale waarden het gevolg hoeven te zijn van dopinggebruik, er kunnen ook andere factoren meespelen die een impact hebben gehad op de resultaten.

"Makkelijke" beschuldigingen
De voorzitter van de internationale atletiekunie IAAF Lamine Diack blijft er allemaal rustig onder: "Er zijn beschuldigingen geuit, maar ik zie nog steeds geen bewijzen. We willen die bevindingen serieus onder de loep nemen want het is makkelijk om te zeggen dat we tussen 2001 en 2012 geen serieus werk hebben geleverd met het afnemen van dopingtests." Concreet werden er in elf jaar tijd ruim 12.000 bloedstalen afgenomen bij 5.000 topatleten - onder wie een lading medaillewinnaars op WK's en OS'en - en de uitkomst daarvan werd publiekelijk gemaakt in de documentaire 'Top Secret: de obscure wereld van de atletiek'.

REUTERS