WADA jaagt op lek van 'dopingdata'

REUTERS
Het Wereldantidopingagentschap start met een "dringend" onderzoek naar de vorige week geuite dopingbeschuldigingen in de atletiekwereld. Dat meldde het WADA vandaag op zijn website.

De 'Sunday Times' en documentairemakers van de Duitse tv-zender ARD kregen een databank, afkomstig van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), in handen met meer dan 12.000 uitslagen van bloedanalyses van ongeveer 5.000 atleten uit de periode 2001-12. Daaruit bleek dat één derde van de medaillewinnaars op langeafstandsnummers op WK's en Olympische Spelen verdachte bloedwaarden vertoonden. De IAAF ontkende intussen dat het nalatig is geweest en vond dat er enkel beschuldigingen maar geen bewijzen zijn.

Het onderzoek van het WADA zal geleid worden door zijn onafhankelijke commissie. "Het WADA is vastberaden om de vertrouwelijkheid van de gegevens over de atleten te beschermen", aldus WADA-voorzitter Craig Reedie. "Daarom hebben we de onafhankelijke commissie gevraagd om dringend met zijn onderzoek te beginnen. We hebben er vertrouwen in dat het IAAF, dat akkoord ging om volledig samen te werken met de commissie, even toegewijd is."