WADA gaat Russische dopingstalen opnieuw testen

EPA

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) gaat 3.000 bloed- en urinestalen van Russische atleten opnieuw testen. Dat maakte de Russische minister van sport Vitali Mutko vandaag bekend. Het onderzoek volgt na een documentaire van de Duitse tv-zenders ARD en ZDF over massaal dopinggebruik in de Russische sport.

"Ik heb het WADA verteld dat we aan elk onderzoek meewerken", zei Mutko aan het sportpersbureau R-Sport. "Een commissie is inmiddels in Moskou geweest. Voor zover ik weet hebben ze 3.000 stalen meegenomen om die in Keulen en andere laboratoria te onderzoeken."

Het programma leidde tot veel ophef. Het hoofd van de Russische atletiekbond, Valentin Balachnitchev, noemde de vele beschuldigingen leugens, maar heeft zijn functie als penningmeester van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) wel tijdelijk neergelegd.

Atletiekcoach Vladimir Kazarin, één van de beschuldigden in de documentaire, kondigde dinsdag al aan juridische stappen te nemen tegen programmamaker Hajo Seppelt. Ook wil hij atlete Yulia Stepanova en haar man Vitali Stepanov, een voormalig official van het Russische antidopingbureau, voor de rechter slepen vanwege hun beweringen over systematisch dopinggebruik in de Russische sport.