USADA opent dopingonderzoek tegen coach van Mo Farah

Alberto Salazar.
EPA Alberto Salazar.
Volgens de Britse omroep BBC heeft het Amerikaanse antidopingagentschap USADA een onderzoek geopend naar Alberto Salazar. De Amerikaan is onder meer coach van de Brit Mo Farah, tweevoudig olympisch kampioen.

Het was Steve Magness, een oud-assistent van Salazar, die zijn voormalige baas aan de galg praatte. Magness zou een document gezien hebben waarop stond dat de bloedwaarden van Galen Rupp verdacht waren en dat dit waarschijnlijk het gevolg was van testosterongebruik. "Toen ik dat zag, deinsde ik achteruit", zei Magness. "Ik heb het dan nadien toch van naderbij bekeken en ik was echt gechoqueerd."

Volgens de BBC wordt Salazar door het USADA beschuldigd van dopingovertredingen met Galen Rupp in 2002. "Minstens zeven van Salazars (ex-)atleten of medewerkers maken deel uit van een USADA-onderzoek", aldus de BBC. Het USADA heeft het nieuws intussen nog niet bevestigd.

Salazar en Rupp ontkennen tegenover BBC alle beschuldigingen. "Rupp heeft enkel een voedingssupplement met de naam Testoboost gekregen, en dat is legaal", vertelde Salazar. "Ik ben zelf helemaal tegen doping of drugs", zei ook de 29-jarige Galen Rupp, viceolympisch kampioen op de 10.000m in 2012. "Ik heb nog nooit een verboden product ingenomen."