Tyson Gay krijgt een jaar dopingschorsing van USADA

Tyson Gay.
REUTERS Tyson Gay.
De Amerikaanse sprinter Tyson Gay is vandaag voor 1 jaar geschorst wegens doping. Dat maakte de Amerikaanse antidopingautoriteit Usada bekend. De 31-jarige atleet werd betrapt op het gebruik van een verboden middel juni vorig jaar.

De schorsing van 1 jaar is opmerkelijk, omdat een dubbele straf eigenlijk normaal is bij een eerste fout. Gay kreeg echter strafvermindering omdat hij tijdens het onderzoek zijn volle medewerking aan het USADA had gegeven. De straf is met terugwerkende kracht ingesteld vanaf 23 juni 2013.

"We stellen het zeer op prijs dat Tyson volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij heeft zich meteen teruggetrokken van deelname aan wedstrijden toen hij bericht van ons kreeg. Bovendien heeft hij de volle verantwoording voor zijn daden genomen", aldus USADA-baas Travis Tygart.

Naast de schorsing worden ook alle resultaten van Gay geschrapt vanaf 15 juli 2012. De Amerikaan won in augustus van hetzelfde jaar nog de zilveren medaille met de estafetteploeg op de 4x100 meter. Die medaille heeft hij inmiddels ingeleverd bij het Amerikaans Olympisch Comité.

De internationale atletiekfederatie IAAF en het mondiale antidopingagentschap WADA kunnen nog tegen de straf in beroep gaan.