Russische minister van Sport reageert op dopingschandaal: "De aantijgingen zijn absurd"

AP
De voormalige directeur van het antidopinglaboratorium in Moskou, Grigory Rodchenkov, heeft aan de New York Times bevestigd dat Russische atleten tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji in 2014 hebben geprofiteerd van een dopingprogramma van de overheid. De Russische minister van Sport reageerde ondertussen op de aantijgingen. Volgens Vitali Mutko zijn de beweringen van Rodchenkov "absurd".

"We waren heel goed uitgerust, we wisten wat ons te doen stond en we waren heel goed voorbereid op Sotsji, zoals nooit tevoren. Het werkte als een Zwitsers horloge", aldus Rodchenkov in het artikel dat gisteren op de website van de New York Times werd gepubliceerd.

Volgens Rodchenkov hebben "tientallen atleten", onder wie 15 medaillewinnaars, geprofiteerd van het dopingprogramma. Hij heeft het over onder meer over 14 leden van het langlaufteam en twee ervaren bobsleeërs.

Cocktail
Rodchenkov gaf toe dat hij een cocktail brouwde van drie anabole steroïden. Die werden vermengd met alcohol zodat de doping niet lang detecteerbaar was. Verder vervingen geheime agenten tijdens de Spelen met zijn hulp urinestalen van Russische atleten door cleane urine die enkele maanden eerder was verzameld. Zo vermeed men dat Russen tegen de dopinglamp liepen.

Om de beschuldigingen te staven gaf Rodchenkov de New York Times verschillende e-mails tussen hem en de Russische minister van Sport waarin de atleten vermeld worden die uit het programma voordeel haalden.

Rodchenkov moest eind 2015 opstappen als directeur van het antidopinglab, nadat het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld losbarstte. Uit vrees voor zijn leven verhuisde hij in 2016 naar de Verenigde Staten.

Minister van Sport reageert
De Russische minister van Sport reageerde al op de aantijgingen. Volgens Vitali Mutko zijn de beweringen van Rodchenkov "absurd". "De beschuldigingen zijn nergens op gebaseerd. We zullen dit artikel analyseren en beslissen hoe we zullen reageren", verklaarde hij aan het Russische persagentschap TASS.

Vorige week maakte klokkenluider Vitali Stepanov op de Amerikaanse tv-zender CBS al bekend dat vier Russische atleten met behulp van doping goud hebben behaald op de Winterspelen van Sotsji. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) startte intussen een onderzoek.

Rusland is na een vernietigend WADA-rapport door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) sinds november geschorst voor elke internationale competitie. Op 17 juni weten de Russische atleten of ze mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio van komende zomer.