Russisch Olympisch Comité bevestigt 14 positieve dopinggevallen

ap
Veertien Russische atleten in drie disciplines hebben tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 doping gebruikt. Dat heeft het Russische Olympisch Comité (ROC) bevestigd. Dankzij testen met nieuwe wetenschappelijke analysemethoden, waarover de onderzoekers acht jaar geleden nog niet beschikten, ontdekte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) sporen van verboden middelen.

"De namen van de atleten kunnen we niet vrijgeven voordat ook de B-staal geanalyseerd werd", meldde het ROC in een persbericht. Die analyses vinden plaats in het Zwitserse antidopinglab in Lausanne op 31 mei en 1 juni.

Volgens de Russische tv-zender Match-TV hebben tien van de veertien Russische atleten een medaille behaald op de Zomerspelen in Peking. Match-TV noemde bovendien wel de namen, waaronder die van Yuliya Chermoshanskaya. Zij behoorde tot de Russische estafetteploeg die op de 4x100 meter België van het goud hield. Kim Gevaert en co pakten in Peking het zilver. Chermoshanskaya pakte bovendien ook zilver op de 4x400 meter.

Ook hoogspringster en regerend olympisch kampioene Anna Chicherova (brons), snelwandelaar Denis Nizhegorodov (brons), speerwerpster Maria Abakumova (zilver), estafetteloopsters Anastasiya Kapachinskaya en Tatiana Firova (zilver op 4x400m), langeafstandloopster Inga Abitova, Denis Alexeyev (brons op 400m), steepleloopster Yekaterina Volkova (brons), gewichthefster Nadezhda Yevstyukhina (brons), roeier Alexander Kornilov, tienkamper Alexander Pogorelov, gewichthefster Maria Shainova (zilver) en kogelstoter Ivan Yushakov zouden een positieve dopingtest afgelegd hebben.

Meteen na het persbericht van het ROC, kwam ook de Russische Atletiekfederatie (ARAF) met een communiqué waarin de ARAF stelde dat alle Russische atleten die in het verleden doping gebruikt hebben niet zullen mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio van 5 tot 21 augustus. "We willen er alles aan doen om Rusland te laten vertegenwoordigen door zuivere atleten", klonk het in het persbericht. Op dit ogenblik is Rusland, na een vernietigend rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA, geschorst en uitgesloten van internationale competities. Op 17 juni neemt het IAAF de definitieve beslissing over het lot van de Russische atleten.

Vorige week had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat er bij testen op stalen die werden afgenomen bij atleten tijdens de Olympische Spelen van 2008 in de Chinese hoofdstad Peking 31 nieuwe dopinggevallen aan het licht gekomen zijn, van atleten uit zes sporten en twaalf landen. Zij riskeren allemaal geschorst te worden voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.