Rusland reageert: "Beschuldigingen ongegrond en politiek gemotiveerd"

Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, in het gezelschap van president Vladimir Poetin.
AP Vitaly Mutko, de Russische minister van Sport, in het gezelschap van president Vladimir Poetin.
In Rusland klinkt het in een eerste reactie na de publicatie van het WADA-rapport omtrent systematisch dopinggebruik en corruptie dat de vraag tot zware straffen voor het land 'politiek gemotiveerd' is. "Dit is een politiek gemotiveerde verklaring in het rijtje van sancties tegen Rusland", verklaarde Vladimir Ujba, hoofd van de Russische controlelabo's.

Ook de Russische minister van Sport Vitali Mutko is het niet eens met het WADA-rapport. "Ik wil erop wijzen dat het WADA het recht niet heeft om te schorsen. We versturen na de persconferentie nog een mededeling", aldus Mutko aan het persagentschap Ria Novosti. Mutko liet nadien weten dat Rusland de aanbevelingen van de IAAF en het WADA zal opvolgen om de strijd tegen doping op te voeren. In het WADA-rapport staan veertien aanbevelingen die de Russische autoriteiten kunnen volgen om de onafhankelijkheid van hun antidopingprogramma te garanderen en de werking van het Russische ministerie van Sport te verbeteren.

Geen bewijzen
De Russische Atletiekfederatie (ARAF) zegt dan weer dat het nooit gecontacteerd is door het WADA en dat het dus nooit bewijzen van dopingovertredingen gezien heeft. "Het nieuwe bestuur van de federatie heeft nooit contact gehad met het WADA", vertelde ARAF-voorzitter Vadim Zelichenok aan persagentschap ITAR-TASS. "De federatie heeft dus nooit een document ontvangen met bewijzen van systematisch dopinggebruik in de Russische atletiekwereld."

Ongegrond
Volgens het Russische Antidopingagentschap RUSADA zijn de beschuldigingen ongegrond. "Wat betreft de vermeende vernietigde dopingstalen, zie ik geen enkel bewijs", zei RUSADA-voorzitter Nikita Kamayev aan TASS. "Alle beschuldigingen zijn ongegrond."