Poetin wijst Russische bobo's met de vinger: "Atleten niet gewaarschuwd voor verbod meldonium"

Vladimir Poetin.
EPA Vladimir Poetin.
Dat een rist Russische atleten is betrapt op het gebruik van meldonium, is zeker ook de schuld van de Russische sportleiders. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vandaag gezegd in de marge van een regeringsbijeenkomst in Moskou.

"Zij die verantwoordelijkheid dragen in de Russische sport hebben de hoogdringendheid van de situatie niet goed ingeschat. Ze hadden de atleten moeten waarschuwen dat meldonium op de verboden lijst van het wereldantidopingagentschap werd opgenomen", haalde Poetin uit. "Ze hebben onze lijst met verboden producten niet gewijzigd en onze atleten en trainers niet op de hoogte gebracht van de beslissing van het WADA. Toen het medicijn op de WADA-lijst terechtkwam, had men op de juiste manier moeten reageren."

Sharapova
Meldonium, een middel dat de uithouding bevordert, staat sinds 1 januari op de verboden lijst. Sindsdien testten al tientallen atleten, vooral uit Oost-Europa, positief op het product. Het belangrijkste slachtoffer is Maria Sharapova. De Russische tennisvedette maakte onlangs bekend dat ze in januari tijdens de Australian Open tegen de lamp was gelopen. Ze is voorlopig geschorst en riskeert twee tot vier jaar aan de kant te staan.