Poetin: "Rusland zal volledig meewerken aan onderzoek WADA"

EPA
De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag bevestigd dat Rusland alle hulp zal verlenen aan het Wereldantidopingagentschap (WADA) in het onderzoek naar gedopeerde Russische atleten. "Elke vorm van twijfel over Russisch dopinggebruik moet weggenomen worden", aldus Poetin.

"Ik heb de minister van Sport en alle Russische overheidsinstanties de opdracht gegeven om de onderzoekers van het WADA alle medewerking te bieden", vertelde Poetin tijdens een persconferentie op een top tussen Rusland en het ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties.

Het WADA opende dinsdag een onderzoek naar aanleiding van de beschuldigingen van Grigori Rodtchenkov, de voormalige baas van het Russische antidopingagentschap. Die had in de New York Times verklaard dat tientallen Russische atleten, waaronder vijftien olympische medaillewinnaars, tijdens de Winterspelen van Sotchi in 2014 doping gebruikt hadden. Hij zei ook dat hij, op vraag van Moskou, jarenlang Russische atleten had geholpen bij hun dopingpraktijken.

Donderdag maakten ook de Russische autoriteiten bekend dat ze een onderzoek openden na de dopingverdenkingen aan het adres van hun atleten op de Olympische Spelen van Peking (2008), Londen (2012) en Sotchi.

Rusland kreunt nu al maanden onder een steeds groter wordend dopingschandaal. Tot op dit moment blijven Russische atleten uitgesloten van deelname aan internationale toernooien. Het risico bestaat dat de Russen ook de Spelen in Rio (5-21 augustus) moeten missen.