Poetin: "Meldonium op WADA-dopinglijst niet politiek gemotiveerd"

EPA
De Russische president Vladimir Poetin gelooft niet dat de beslissing om het prestatiebevorderende middel meldonium op de dopinglijst van de WADA te zetten politiek gemotiveerd was. Dat zei Poetin tijdens de jaarlijkse televisieuitzending, waarin hij vragen beantwoordt van het Russische publiek. Het medicijn werd jaren geleden ontwikkeld in de Sovjet-Unie tegen hartproblemen en ter bevordering van de bloedcirculatie. Door het in januari op de dopinglijst te plaatsen, werden voornamelijk Russische atleten getroffen. De bekendste daarvan is toptennisster Maria Sharapova.

"Ik denk niet dat de beslissing van de WADA enig politiek verband had", zei de president. De WADA verklaarde woensdag dat in totaal 172 atleten positief werden getest op meldonium sinds het middel op 1 januari op de dopinglijst werd gezet omdat het een positieve werking op het uithoudingsvermogen heeft. Atleten mogen van de WADA voorlopig nog wel sporen van meldonium in hun urine- en bloedmonsters hebben, omdat er nog onduidelijkheid bestaat over hoelang het duurt vooraleer de substantie uit het lichaam is verdwenen.

De Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, heeft gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen het agentschap met de bewering dat het middel wel tot een jaar in het bloed van de gebruiker kan achterblijven. De WADA zal atleten nu vrijspreken van doping indien ze een concentratie van minder dan 1 microgram meldonium per milliliter in hun urine- en bloedmonsters hebben, die voor 1 maart zijn afgenomen. Gevallen tot 15 microgram van voor 1 maart afgenomen stalen en onder 1 microgram na 1 maart moeten verder beoordeeld worden.

De internationale atletiekfederatie IAAF overweegt om de Russische atletiekbond (ARAF) te schorsen wegens grootschalig dopinggebruik. Indien de bond wordt geschorst, kunnen Russische atleten in augustus niet deelnemen aan de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro.

AP