Opnieuw drie Russische atletes die hun dopinggebruik toegeven

ap
Drie betrapte Russische atletes hebben hun dopginggebruik toegegeven. De bekendste is Yulia Chermoshankaya, die in 2008 Kim Gevaert en co van het olympisch goud op de 4x100m hield. De Russische atletiekfederatie hoopt door de bekentenissen hun schorsing sneller opgeheven te zien.

De Russische atletiekfederatie maakte vandaag opnieuw de dopingbekentenissen van drie van haar atleten bekend. In april hadden al vijf andere Russen hun dopinggebruik bekend. De drie zijn net als hun vijf voorgangers betrapt bij het hertesten van stalen uit de periode van 2008 tot en met 2013. De betrapping gebeurde eerder al, maar nu bekennen de atleten. Spintster Yulia Chermoshankaya won in Peking in 2008 goud met de 4x100m (het goud werd intussen aan België toegekend), maar is ondertussen geschorst voor het gebruik van testosteron en steroïden. De twee andere atletes zijn kogelstootsters Anna Omarova en Soslan Tsirikhov.

De Russische atletiekfederatie hoopt dat de bekentenissen kunnen bijdragen aan een snellere opheffing van hun schorsing bij de internationale atletiekfederatie IAAF, vertelde coördinator antidoping Elena Ikonnikova woensdag aan persagentschap AFP. De Russen zijn, op enkele uitzonderingen die onder netutrale vlag uitkomen na, al sinds november 2015 geschorst voor alle atletiekwedstrijden.