Onthullend: wielerbeweging publiceert de dopingcijfers

MPCC
Het rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft al heel wat teweeg gebracht in de sportwereld. Niet in het minst in de atletiek waar Rusland door de IAAF voorlopig geschorst werd voor atletiekevenementen. Maar ook de wielerwereld wil maar al te graag iets in de dopingpap te brokken hebben. Zo publiceerde MPCC (de beweging voor een geloofwaardig wielrennen) prompt alle cijfers van positieve dopinggevallen van topsporters.

De cijfers worden netjes gecatalogeerd per sport en per land. Zo is te zien dat doping in het atletiek het vaakst voorkwam tussen 1 januari 2015 en 17 november van hetzelfde jaar. Liefst 49 atleten liepen tegen de spreekwoordelijke dopinglamp. Het gewichtheffen (34 dopinggevallen) en baseball (29 dopinggevallen) vervolledigen het negatieve podium. Bijzonder opvallend in dit lijstje is dat voetbal volgens deze cijfers het afgelopen jaar meer positieve dopingstalen afleverde dan het wielrennen. Het gaat uiteraard enkel om de bekende gevallen (in en buiten competitie), heel wat positieve testen werden in de doofpot gestopt.

Rusland primus
De reactie van het MPCC komt er na een quote van de voormalige voorzitter van de IAAF (Internationale Atletiekfederatie) Lamine Diack. "Wij zijn het wielrennen niet", liet die weten na de dopingbeschuldigingen. Het WADA-rapport insinueerde dat Rusland het atletiek lang heeft bedrogen en dat vertaalt zich ook in de cijfers die het MPCC publiceerde. Rusland is het land met de meeste dopinggevallen (30) waarna de Verenigde Staten (18) en het Verenigd Koninkrijk (18) volgen. België staat niet in de lijst wat ook betekent dat er geen enkele landgenoot een positieve test afleverde.