Omstreden dopingarts Ferrari veroordeeld tot 18 maanden cel

afp
De omstreden dopingarts Michele Ferrari is door een rechtbank in het Italiaanse Bolzano veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden voor zijn betrokkenheid in een dopingaffaire met biatleet Daniel Taschler en diens vader Gottlieb, voormalig vicevoorzitter van de Internationale Biatlonfederatie (IBU).

Gottlieb Taschler kreeg één jaar celstraf omdat het gerecht het bewezen achtte dat hij zijn zoon Daniel geholpen had met dopinggebruik. Daniel Taschler kreeg hiervoor negen maanden cel.

De zwaarste straf was dus voor de intussen 64-jarige Ferrari, die werd vrijgesproken van dopinghandel en zijn veroordeling opliep als medeplichtige bij dopinggebruik. Ferrari mag tijdens die periode zijn beroep als arts ook niet uitoefenen. Het gerecht vorderde geldboetes van 3.600 tot 4.500 euro en een compensatie van 15.000 euro voor het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat zich burgerlijke partij had gesteld. De verdediging van de veroordeelden heeft intussen al aangegeven in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.

De feiten vonden plaats tussen juli 2010 en januari 2011. Ze kwamen eind 2014 aan het licht, toen Italiaanse media een deel van het omvangrijk rapport van het openbaar ministerie van het Italiaanse Padua vrijgaven. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat er toen een band was tussen Daniel Taschler en de levenslang geschorste Ferrari. Die gesprekken werden door het gerecht in Bolzano gebruikt als bewijsmateriaal.

Het omvangrijke rapport was de vrucht van vier jaar onderzoek en werd destijds overgemaakt aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Naast biatleten werden ook triatleten, renners en atleten vernoemd in het lijvige dossier, waarin de figuur van Ferrari centraal staat.