Geen enkele betrapte Rus gaf olympische medaille al terug (terwijl Bolt het al wél deed)

EPA
Geen enkele Russische atleet die positief werd bevonden na de Olympische Spelen van 2008 en 2012, heeft tot dusver zijn medaille teruggegeven. Het gaat om 24 atleten die na het hertesten van dopingstalen alsnog werden betrapt op het gebruik van verboden producten.

Alexander Brilliantov, hoofd van het Russisch Olympisch Comité, kreeg vandaag de vraag over het thema voorgelegd in de nasleep van de dopingaffaire rond de Jamaicaanse aflossingsploeg. Usain Bolt en zijn kompanen pakten in Londen goud op de 4x100 meter. Een olympische titel die teloorging nadat Nesta Carter vorige maand positief werd bevonden. Bolt heeft zijn medaille intussen teruggegeven, maar niet zo de Russen.

"Geen enkele Russische atleet die zijn resultaat zag geannuleerd door het IOC, heeft het voorbeeld van Bolt gevolgd", zei Brilliantov bij het Russische nieuwsagentschap Tass. "Van de 24 betrapte atleten heeft niemand zijn medaille teruggegeven."

Het Russische atletiekteam werd vorig jaar uitgesloten van de Olympische Spelen in Rio nadat het Wereldantidopingagentschap (WADA) een grootschalig en staatsgesteund dopingsysteem had blootgelegd. Net vandaag geraakte een zoveelste positief geval bekend. Antonina Krivoshapka is bij het hertesten van urinestalen van de Olympische Spelen van 2012 betrapt op dopinggebruik. Daardoor verliest het Russische aflossingskwartet op de 4x400 meter zijn zilveren medaille van Londen.