Concurrente Tia Hellebaut testte positief in Peking, landgenote met verstomming geslagen

Eerste naam bekend in zaak van herteste stalen en het is meteen grote vis: regerend olympisch kampioene Chicherova

Het podium van Peking, met van links naar rechts Blanka Vlasic, Tia Hellebaut en Anna Chicherova.
photo_news Het podium van Peking, met van links naar rechts Blanka Vlasic, Tia Hellebaut en Anna Chicherova.
Van de 31 atleten die worden verdacht van dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008, komen er veertien uit Rusland. Dat meldt het persbureau TASS op basis van een bron binnen het Russische Olympisch Comité (ROC). Eén van de veertien atleten is alvast een grote vis. Anna Chicherova, regerend olympisch kampioene in het hoogspringen, kreeg enkele dagen geleden het nieuws dat ze in Peking positief testte. Chicherova pakte in de Chinese hoofdstad brons, na Tia Hellebaut en de Kroatische Blanka Vlasic.

"Drie dagen geleden ontving Anna het bericht dat haar dopingstaal van Peking positief bevonden was", zegt Yevgeny Zagorulko, coach van de Russische hoogspringster. "Daarop heeft ze mij gecontacteerd. Het onderzoek is nog volop bezig en er moet nog bevestiging volgen. Maar we zijn wel al van de feiten op de hoogte gebracht."

Anna Chicherova is een grote naam in het hoogspringen. De 33-jarige Russin ging op grote kampioenschappen meermaals de strijd aan met Tia Hellebaut. Onze landgenote won in Peking goud met een sprong van 2m05, Chicherova veroverde brons met 2m03. Nadien laste de Russische een babypauze in, maar haar honger naar medailles bleek niet gestild. In 2011 pakte ze in het Zuid-Koreaanse Daegu de wereldtitel. Een jaar later in Londen sprong ze naar olympisch goud. Hellebaut, aan een comeback bezig, strandde op de vijfde plaats.

Vorige week meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat er 31 atleten alsnog zijn betrapt op dopinggebruik tijdens de Spelen in Peking. Dat was gebleken bij hernieuwde tests van monsters die destijds waren afgenomen. Het IOC zou vervolgens het ROC op de hoogte hebben gesteld van het aanzienlijke Russische aandeel in die nieuwe dopingzaken en kondigde al stappen aan tegen de fraudeurs. De B-stalen van de 31 betrapte atleten worden begin juni getest in Australië, aldus TASS.

BELGA

Hellebaut verbaasd: "Ze veroordeelde doping altijd streng toen we het daarover hadden"

Tia Hellebaut zelf reageert met verbazing op het nieuws. Chicherova was lange tijd een grote concurrente, maar ook een goede vriendin van onze landgenote. "Het is inderdaad zo dat er de laatste tijd heel wat dopingverhalen van Russische atleten aan de oppervlakte komen, maar voor mij had Anna het perfecte profiel om de uitzondering op de regel te bevestigen", aldus Hellebaut tegenover de kranten van Sudpresse. "In de eerste plaats omdat het een meisje is dat zowel op fysiek als technisch vlak serieus onderlegd is in haar discipline, maar ook omdat ze doping ook altijd streng veroordeelde toen we daarover met elkaar spraken. Misschien was het niet meer dan een masker..."

De Olympische kampioene van Peking 2008 ziet de monsters van die editie dan ook graag opnieuw geanalyseerd worden, "al was het maar omdat ze mijn resultaat van toen toch wat geloofwaardiger maken. Het is jammer voor de sport, maar het is maar goed dat de waarheid aan het licht komt."

Hellebaut is ergens ook wel benieuwd naar een nieuwe analyse van de stalen die tijdens de Spelen van Londen in 2012 werden afgenomen. Toen werd ze met een sprong van 1,97m vijfde na opnieuw Anna Chicherova (2,05), de Amerikaanse Brigetta Barrett (2,03), Svetlana Shkolina (2,03) en de Spaanse Ruth Beitia (2,00). Inderdaad: dus opnieuw na twee Russinnen. "Dat klopt, maar het is voorbarig om daar nu conclusies aan vast te knopen. In elk geval zou een eventuele toekenning van een medaille me nooit de fierheid bezorgen die ik anders op het moment zelf zou ervaren hebben", klonk het ook nog.

BELGA
EPA