België krijgt negatief rapport van het WADA en staat op 'watchlist'

AFP
Samen met enkele andere landen heeft België vandaag van het Wereldantidopingagentschap WADA een negatief rapport ontvangen. Ons land heeft tot maart 2016 om zijn zaken op orde te krijgen. Dat maakte het WADA vandaag bekend.

Naast België staan ook Brazilië, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Spanje op een "watchlist" van het WADA.

Aan deze landen worden strikte voorwaarden opgelegd, die tegen 18 maart 2016 ingevuld moeten worden. Als dat niet het geval is, worden de antidopingagentschappen van landen op de watchlist als "niet-overeenstemmend (non-compliant)" beschouwd, hetgeen wil zeggen dat de regels van het Wereldantidopingagentschap niet correct worden nageleefd.

Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne worden vanaf vandaag al als niet-overeenstemmend beschouwd, waardoor ze sancties moeten vrezen.

Rusland
Ook Rusland is volgens het WADA niet-overeenstemmend. Het Russische antidopingagentschap (Rusada), dat beschuldigd wordt van het toedekken van positieve dopinggevallen van Russische atleten, wordt geschorst. "Die beslissing werd in unanimiteit genomen", bevestigde het WADA in een persbericht.

De beslissing van het WADA was te verwachten en valt in de lijn van het onafhankelijk rapport over doping in de Russische atletiek.