Atelaw Bekele hoort twee jaar schorsing tegen zich eisen

Atelaw Bekele en zijn advocaat Chris Vandebroeck.
BELGA Atelaw Bekele en zijn advocaat Chris Vandebroeck.
De procureur van het Vlaams Doping Tribunaal (VDT) heeft vanavond een schorsing van twee jaar geëist voor veldloper Atelaw Bekele. Volgens procureur Geert Cheyns heeft Bekele op 8 februari 2012 in Ethiopië opzettelijk een dopingcontrole ontlopen. De uitspraak volgt op 27 december.

Procureur Cheyns motiveert zijn eis door te verwijzen naar een ontweken dopingcontrole buiten competitie op 8 februari 2012 in Addis Abeba. De controlearts trof Bekele toen niet aan op het doorgegeven adres, het Ararathotel, wat door de procureur als dopingpraktijk beschouwd wordt.

Flinterdun dossier
Chris Vandebroeck, de advocaat van Bekele, vraagt enkel een waarschuwing. De 25-jarige Bekele, op de zitting in persoon aanwezig, moest oorspronkelijk al op 20 november voor het VDT verschijnen, maar toen werd zijn zaak uitgesteld op vraag van zijn advocaat. "Er is onvoldoende bewijsmateriaal in dit flinterdun dossier", sprak Vandebroeck, die erop wees dat er in de op 16 maart 2012 ontvangen brief van de overheid geen melding werd gemaakt van een bewust ontweken dopingcontrole. "Ondanks deze verandering zijn er door de procureur geen bijkomende bewijzen voor bedrog aan het dossier toegevoegd. Mijn cliënt is nonchalant geweest door de wijziging van zijn verblijfsadres in Ethiopië niet door te geven."

Te duur
Volgens de advocaat was Bekele op 8 februari 2012, de dag van de dopingcontrole, niet op het doorgegeven adres, het Ararathotel, omdat deze verblijfplaats te duur was. "Mijn cliënt verkoos een goedkoper hotel en bracht zijn vriend, die zijn whereabouts regelt, hiervan op de hoogte per sms, een sms die helaas nooit is aangekomen."

Aangeslagen
Atelaw Bekele reageerde aangeslagen op de eis van de procureur: "Ik heb niks verkeerd gedaan. Die sms heb ik verstuurd, maar er moet iets fout gelopen zijn", luidde het. Belgisch kampioen veldlopen Bashir Abdi, die zijn collega op de zitting kwam steunen, hoopte dat Bekele vrijuit gaat. "Sinds de pers op deze zaak is gesprongen, worden we overal scheef bekeken. Vorige week zei Bekele tegen mij dat hij geen zin meer heeft om te trainen."

BELGA