Asafa Powell hoopt op strafvermindering voor TAS

Asafa Powell
REUTERS Asafa Powell
Asafa Powell vecht zijn dopingschorsing aan voor het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. De voormalige wereldrecordhouder op de 100 meter testte in juni 2013 positief op oxilofrine tijdens de Jamaicaanse kampioenschappen. Hij kreeg in april van het JADCO (Jamaicaans antidopingagentschap) een schorsing van achttien maanden, waardoor hij nog tot 28 december aan de kant staat. Wanneer Powell voor het TAS verschijnt, is nog onduidelijk.

Ook zijn trainingspartner Sherone Simpson vecht haar schorsing aan bij het TAS. Zij testte eveneens positief op de nationale kampioenschappen en kreeg daarvoor achttien maanden.

Tijdens hun verdediging voor het Jadco wezen Powell en Simpson naar hun fysio Christopher Xuereb als schuldigde. Hij zou de atleten het bewuste product waarin de verboden stof zat hebben aangeraden.

Een ander Jamaicaans sprinticoon, Veronica Campbell-Brown, zag in februari haar schorsing van twee jaar door het TAS kwijtgescholden wegens procedurefouten. De sprintster werd in mei 2013 tijdens een meeting in Kingston betrapt op hydrochlorothiazide.