"Vier Russische olympische kampioenen van Sochi 2014 waren gedopeerd"

EPA
Vier Russen hebben in 2014 op de Olympische Winterspelen voor eigen volk in Sochi goud gewonnen dankzij verboden middelen. Dat beweert althans Vitali Stepanov, de man die mee het dopingschandaal in de Russische atletiek aan het licht bracht.

Stepanov doet de onthulling zondag in het programma '60 minutes' van de Amerikaanse tv-zender CBS. Hij zegt, zo blijkt uit een kort fragment dat al is vrijgegeven, over opnames te beschikken waarin Grigory Rodchenkov, voormalig topman van het antidopinglabo van Moskou, hem via Skype toevertrouwt dat hij een lijst in zijn bezit heeft met namen van Russische atleten die tijdens de Winterspelen doping hebben gebruikt. Op die lijst staan ook vier olympische kampioenen. Om wie het gaat, wordt niet gezegd.
    
De Russische delegatie was tijdens de Spelen in Sochi goed voor dertien keer goud: drie in het kunstschaatsen, drie in het shorttrack, twee in het snowboard, twee in het bobslee en één in het skilopen, biatlon en skeleton.
    
In een reactie aan CBS omschrijft Travis Tygart, de topman van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA, de onthulling als "een zware slag voor de olympische waarden". Hij voegde eraan geen voorstander te zijn van een Russische deelname aan de Spelen van deze zomer in Rio. Rusland is door de internationale atletiekbond sinds november geschorst voor elke internationale competitie.

Russische sportminister hekelt beschuldigingen

Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, haalde fel uit naar Vitali Stepanov. "Het zijn beschuldigingen die erop gericht zijn het imago van Rusland te bschadigen", reageert Mutko tegenover het Russische agentschap Tass. "Het is duidelijk dat iemand erop gebrand is de Russische sport pijn te doen. Al die zogezegde onthullingen zijn gebaseerd op speculaties. Op welke feiten baseert hij zich? Over welke lijst heeft hij het? Waarom heeft hij beslist nu met deze onthullingen naar buiten te komen?"

Rodchenkov is hoe dan ook niet onbesproken. Hij speelt immers een centrale rol in het georganiseerde dopingsysteem dat door een onafhankelijke commissie van het wereldantidopingagentschap WADA is blootgelegd.