"90 tot 95 procent atleten presteert zonder doping"

Lamine Diack, enkele jaren terug naast Usain Bolt.
AFP Lamine Diack, enkele jaren terug naast Usain Bolt.
IAAF-voorzitter Lamine Diack geeft toe dat de Internationale Atletiekfederatie een crisis beleeft na de onthullingen over georganiseerd dopinggebruik in Rusland. De stelling dat 99 procent van de Russische atleten doping gebruikt, noemt Diack echter "een grap" en "belachelijk". Ik ben er absoluut zeker van dat 90 tot 95 procent van onze atleten zuiver op de graat is", verklaarde de 81-jarige Senegalees in een interview met de BBC.

"De overgrote meerderheid van onze atleten presteert zuiver. Het is net die 90 tot 95 procent die we tegen de valsspelers moeten beschermen", stelde Diack. "Dit is een moeilijke crisis, maar we zullen die achter ons laten door alles uit te zuiveren. We zitten nu met een moeilijke situatie in Rusland, maar in de Verenigde Staten hebben we ook al zo'n siutuatie gekend. Ook nu zullen we die overwinnen. Gepaste maatregelen zullen genomen worden. Niet alleen tegen de atleten die positief testen, maar zeker ook tegen de mensen die doping organiseren. Dat is onze job."

"Toen ik voor het eerst hoorde van de dopingzaak in Rusland, was ik geschokt. Het is zeker niet zo dat de IAAF al op de hoogte was of dat er iets verdoezeld zou zijn. Hoe ik daar zo zeker van kan zijn? Ik ben de voorzitter van de IAAF. Ik kan ook verzekeren dat de commissie die de zaak onderzoekt volledig autonoom zijn werk zal kunnen doen, zonder inmenging van mezelf of wie dan ook. Bij de IAAF wordt er niets in de doofpot gestopt."