Dit is ze dan: Alzain Tareq, jongste deelnemer (10) op het WK zwemmen

kazan2015.com
Aan het WK zwemmen in het Russische Kazan nemen ook kinderen deel. Anders dan bij de Olympische Spelen, waar de leeftijdsgrens op 16 jaar ligt, geldt er bij het WK zwemmen geen minimumleeftijd om te mogen deelnemen. Dat zorgt ervoor dat er in Kazan piepjonge zwemmers het water induiken. Ahnt Khaung Htut uit Myanmar bijvoorbeeld, 12 jaar. Of wat gedacht van Alzain Tareq uit Bahrein, met haar 10 jaar de allerjongste spruit in Rusland.

Niet dat de kleine Alzain zich ook maar enige illusies maakt over medaillewinst. Haar besttijd op de 50 meter vlinderslag, één van de disciplines waar ze in Kazan aan deelneemt, bedraagt 41.12, liefst 17 seconden trager dan het wereldrecord van de Zweedse Sarah Sjöström. Toch verheugt het meisje zich op haar deelname.

Snelste in Bahrein
"Ik ben de snelste zwemster in Bahrein en daarom ben ik hier", zegt ze. "Ik heb ook al volwassen atleten verslagen, al zwem ik normaliter bij de beloften. Het geeft mij een goed gevoel om hier de jongste te zijn. Ik wil op dit WK gewoon de nodige ervaring opdoen. Als ik straks naar school terugkeer, zal ik mijn klasgenootjes tot het kleinste detail erover vertellen. Ze hebben mij reeds laten weten dat ze het geweldig vinden om mij op televisie bezig te zien. Of ik het zwemmen kan combineren met mijn schoolverplichtingen? Dat lukt aardig hoor."

Alléén het bad in
Of het WK zwemmen sportief gebaat is bij de deelname van piepjonge atleten, is een andere vraag. De 12-jarige Ahnt Khaung Htut uit Myanmar moest maandag op de 100 meter schoolslag alléén (zoals in onderstaand filmpje te zien is) zijn baantjes zwemmen omdat de reeksen worden samengesteld op basis van de besttijd van elke deelnemer. Een lot dat ook de kleine Alzain te beurt zal vallen. Een leeftijdsgrens zoals bij de Olympische Spelen, waar de minimumleeftijd sinds 1997 16 jaar bedraagt, bestaat er bij het zwemmen niet.

B-limiet
"De Wereldzwembond FINA wil ook de kleine landen bij het zwemmen betrekken", zegt de Duitse bondscoach Henning Lambertz. "Dat is de enige reden waarom er geen leeftijdsgrens bestaat. Vaak moeten zwemmers van ginder niet eens de B-limiet halen, die de FINA oplegt om te mogen deelnemen. Dan krijg je toestanden zoals hier in Kazan."