Dirk Van Tichelt verovert negende driekleur, Matthias Casse vloert Sami Chouchi

Dirk Van Tichelt haalde het van Jeroen Casse in Deurne.
BELGA Dirk Van Tichelt haalde het van Jeroen Casse in Deurne.
Matthias Casse heeft op het BK judo in Deurne goud behaald in de klasse tot 81 kg. De juniorenwereldkampioen van 2017 versloeg in de finale Sami Chouchi, de vice-Europees kampioen en titelverdediger.

Voor Casse was het zijn tweede Belgische titel in min 81 kg na die van 2016.

Dirk Van Tichelt was andermaal de sterkte in de categorie tot 73 kg. De Beer van Brecht, die olympisch brons won in Rio, versloeg in de finale de 20-jarige Jeroen Casse. Van Tichelt veroverde zo op zijn 34ste een negende Belgische titel, de eerste sinds 2012. Pas na meer dan vier minuten in de verlengingen besliste Van Tichelt de partij met een schouderworp.

“Belgisch kampioen worden blijft leuk want het betekent dat je andermaal een overwinning hebt geboekt”, reageerde de bronzen medaille van Rio na de huldiging. “Het is ook leuk te ervaren dat er ook op een Belgische kampioenschap te duchten concurrenten zijn. Moest er geen volwaardige tegenstand zijn, dan zou ik wellicht stoppen. Maar de jeugd maakt het de moeite waard om zowel op training als op wedstrijd telkens tot het uiterste te gaan. De jeugd motiveert mij constant richting Olympische Spelen van Tokio. Via de Grand Prix van Den Haag binnen twee weken en de Grand Slam van Osaka eind deze maand hoop ik een gunstige uitgangspositie te kunnen verwerven voor het superbelangrijke kwalificatiejaar 2019.”

Matthias Casse heeft Sami Chouchi tegen de grond gewerkt.
BELGA Matthias Casse heeft Sami Chouchi tegen de grond gewerkt.
BELGA

Jorre Verstraeten (20) werd voor het eerst Belgisch kampioen in de min 60 kg. Kenneth Van Gansbeke was voor de derde keer op rij Belgiës beste in de -66 kg en Joachim Bottiau mocht voor de vijfde keer juichen in de -90 kg.

Bij de vrouwen pakte Roxane Taeymans haar tweede BK-goud in de klasse tot 78 kg. De 20-jarige Amber Ryheul stond voor de derde opeenvolgende keer op de hoogste trede in de min 52 kg.

Verder was er een derde opeenvolgende Belgische titel voor Gabriella Willems (-70kg) en een vierde op rij voor Anne-Sophie Jura (-48kg).

Van Tichelt versus Jeroen Casse.
BELGA Van Tichelt versus Jeroen Casse.

Bij de -81 kg kregen de toeschouwers een titanenstrijd tussen vice-Europees kampioen Sami Chouchi en Matthias Casse, waarbij Casse uiteindelijk won. “Dit was geen finale van een Belgisch kampioenschap maar eerder van een Grand Prix of Grand Slam”, omschreef de Hemiksemnaar de waarde die hij aan het Belgische goud hecht. “Ik sta immers op de achtste plaats op de wereldranglijst en Sami op de veertiende. Dit geeft mijn Belgische titel een extra dimensie. Het volgende anderhalf jaar zullen wij letterlijk onderling moeten uitvechten wie van ons naar de Spelen in Tokio mag want er mag maar één Belg per gewichtsklasse naar de Spelen. Vandaag heb ik op dat vlak het mentale voordeel afgedwongen maar ik besef dat Sami er nog alles aan zal doen om in Tokio te geraken”.

Het podium bij de -81 kg, met van l naar r: Sami Chouchi, Matthias Casse, Jeremie Bottieau en Osman Hanci.
BELGA Het podium bij de -81 kg, met van l naar r: Sami Chouchi, Matthias Casse, Jeremie Bottieau en Osman Hanci.
BELGA

Jorre Verstraeten (-60 kg), die in juni de overstap maakte naar de Waalse judofederatie, was eveneens in de wolken met zijn eerste titel bij de senioren. “Dit bewijst dat ik een juiste beslissing heb genomen. Ik ben nu omringd door mensen die erin slagen het beste judo uit mij te halen. Dat was vorige week op de Grand Slam van Abu Dhabi ook al duidelijk. Met een tikkeltje geluk sta ik daar al op het podium. Het feit dat alle toppers aanwezig waren op dit BK, geeft nog meer glans aan mijn eerste Belgische titel bij de senioren.”

Jorre Verstraeten versus William Hale.
BELGA Jorre Verstraeten versus William Hale.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.