Dirk Van Tichelt verovert brons tegen titelverdediger

BELGA
Judoka Dirk Van Tichelt heeft op de Europese Spelen in Bakoe een bronzen medaille veroverd in de klasse tot 73 kg. Onze landgenoot klopte in de strijd om brons de Nederlander Dex Elmont, 's werelds nummer drie en titelverdediger op het EK, met waza-ari.

Van Tichelt was vanmorgen uitstekend aan zijn EK en Europese Spelen begonnen. De 31-jarige Antwerpenaar was vrij in de eerste ronde en nam in de tweede ronde met ippon de maat van de Pool Damian Szwarnowiecki (IJF 94). Een ronde later ging de Spanjaard Kiyoshi Uematsu (IJF 40) voor de bijl op basis van strafpunten. In de kwartfinales vloerde Van Tichelt de Montenegrijn Nikola Gusic (IJF 245) met ippon. In de halve finale bleek de Georgiër Nugzari Tatalashvili (IJF 4) te sterk, waardoor Van Tichelt naar de kamp om het brons verwezen werd. Daarin keek hij net als Elmont al snel tegen drie bestraffingen aan, maar lukte hij ook een waza-ari.
    
2008
Voor de judoka's gelden de Spelen in Bakoe ook als EK. Van Tichelt won de Europese titel in 2008 in Lissabon. Hij zorgt in de Azerbeidjzaanse hoofdstad al voor de tweede Belgische medaille in het judo, na de gouden plak van Charline Van Snick van donderdag (-48 kg). "Ik was sterker dan mijn Nederlandse tegenstander, maar hij was beweeglijker. Ik moest hem tot stilstand brengen en vervolgens mijn kracht uitspelen", aldus onze landgenoot. "Ik heb waza-ari gemaakt als reactie op een greep die hij zelf aanzette. Vervolgens heb ik het spel tactisch gespeeld."

Negen medailles
Op de Europese Spelen zit de Belgische delegatie nu aan negen medailles: vier keer goud, drie keer zilver en twee keer brons. Daar komt sowieso nog één medaille bij, want badmintonster Lianne Tan plaatste zich vandaag voor de halve finale van het enkelspel en is al sowieso verzekerd van (minstens) het brons.

BELGA
BELGA
BELGA